Viceprimarul Mircea Dolha, impreuna cu o parte dintre consilierii baimareni – printre care Ludovica Parvu, Dumitru Matei, Ovidiu Stefan, Aurel Bizo – au initiat un proiect de hotarare privind organizarea unui referendum ce vizeaza interzicerea generala a utilizarii cianurii in tehnologiile din minerit pe raza municipiului Baia Mare. Mai multe considerente au stat la baza acestei initiative:
– Dialogul cu reprezentantii Romaltyn privind identificarea de solutii alternative – relocarea uzinei „Aurul” in afara aglomerarii urbane sau utilizarea unei tehnologii nepoluante (cea descoperita de cercetatorii baimareni de la „Lorechim” – tehnologie ce utilizeaza tiosulfat de sodiu in loc de cianura) – a fost curmat de catre majoritatea consilierilor baimareni.
Intalnirea pe aceasta tema programata la sediul Romaltyn, in 12 mai, nu a mai avut loc, cei mai multi consilieri locali considerand ca mai importanta decat sanatatea baimarenilor e schimbarea primarului interimar. In pofida insistentelor lui Mircea Dolha, acestia nu au dat curs nici propunerii Romaltyn de reluare a discutiei la o data ulterioara. In aceste conditii, identificarea unei solutii amiabile nu mai e posibila, calea de dialog devenind un drum inchis, din cauza pozitiei majoritatii consilierilor baimareni.
– Ultimele demersuri ale Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului (ARPM) Cluj-Napoca si informatii din interiorul agentiei arata ca se pregateste eliberarea autorizatiei integrate de mediu pentru utilizarea cianurii la Romaltyn. Iminenta acordarii acestei autorizatii impune organizarea referendumului, gandit a se desfasura odata cu alegerile partiale pentru primarie.
– Pe de alta parte, cele trei PUZ-uri initiate de Primaria Baia Mare, prin care se interziceau activitati mari poluatoare in Centrul Vechi, Cartierul Ferneziu si pe malurile Sasarului nu au primit autorizatie de mediu. Ca atare, o alta cale de interzicere a utilizarii cianurii in Baia Mare a fost blocata de autoritatile in drept.
– In 5 mai, a fost votata (cu 488 voturi pentru, 48 impotriva si 57 de abtineri) Rezolutia Parlamentului European privind interzicerea generala a utilizarii cianurii in tehnologiile din minerit din Uniunea Europeana, rezolutie care a fost sprijinita de europarlamentarii romani Daciana Sarbu., Adrian Severin si Ioan Mircea Pascu. Am solicitat sprijinul acestor europarlamentari care, in acest sens, vor remite un document adresat Primariei si Consiliului Local.
– Solicitarile cetatenilor baimareni care doresc interzicerea cianurii, adresate viceprimarului Mircea Dolha, precum si demersurile pe aceasta linie ale unor organizatii neguvernamentale, in frunte cu Asociatia „22 Decembrie”.
– Dorinta de a asigura baimarenilor un mediu sanatos de viata, in care copiii si nepotii nostri sa poata creste sanatos si armonios.
– Respectarea strategiei – aprobata – de dezvoltare durabila a municipiului Baia Mare care, printre altele, prevede inchiderea intreprinderilor mari poluatoare si promovarea politicilor publice de combatere a riscurilor de sanatate, precum si crearea coridorului turistic si cultural Ferneziu – Firiza – Valea Neagra _ Blidari – Izvoare.
– Punerea bazelor pentru transformarea unui oras poluat intr-unul cu potential turistic, asa cum a fost Baia Mare in perioada in care detinea statutul de statiune balneoclimaterica; perioada in care orasul era cunoscut in Europa prin Scoala de Pictura Baimareana si prin renumitul sau cer albastru, nicidecum prin poluare masiva.
Sunt doar cateva dintre motivatiile referendumului, ca forma legala si eficienta de stopare a iminentei autorizari de catre ARPM Cluj a utilizarii cianurii in Baia Mare. Dorim astfel sa evitam o greseala istorica, precum si protestele de masa anuntate de ONG-urle locale si de baimareni, in cazul autorizarii utilizarii cianurii.
Consilierii locali care nu mai doresc cianura in Baia Mare sunt rugati sa ia legatura cu Mircea Dolha pentru a semna acest proiect de hotarare, dedicat sanatatii baimarenilor si viitorului municipiului.
Mircea Dolha
Viceprimar Baia Mare
Sursa: Advertorial