Un nou pas spre reafirmarea municipiului Baia Mare ca oras al culturii si al artei. Primarul Catalin Chereches lanseaza un nou proiect inedit, adresat sculptorilor baimareni care au ocazia de a-si expune lucrarile permanent, in diverse zone ale orasului nostru. Alaturi de arhitectul sef al municipiului Baia Mare, Edmund Futo, primarul a identificat peste 40 de perimetre pe toata raza orasului nostru, atat in zona centrala cat si in cartiere, unde vor fi amplasate sculpturi ale artistilor baimareni. Dupa reabilitarea Galeriei de Arta a UAP Baia Mare si in paralel cu demersul de a revitaliza si reabilita Colonia Pictorilor, edilul baimarean mai face un pas spre reconfirmarea orasului nostru ca spatiu cultural artistic.
Primarul Catalin Chereches lanseaza un concurs de solutii pentru mobilarea municipiului cu sculpturi ale artistilor plastici baimareni. Aceasta initiativa inedita are parte deja de un real interes din partea sculptorilor din orasul nostru, urmand ca in cel mai scurt timp acestia sa se puna pe treaba si sa creeze lucrarile care vor deveni exponate in cadrul unei expozitii urbane permanente. Fiecare sculptor baimarean va avea la dispozitie doua sau mai multe zone pentru care va trebui sa vina cu cate o lucrare, municipalitatea urmand sa gaseasca modalitatea de a sprijini artistii sa participe la acest proiect. La initiativa primarului Catalin Chereches, Consiliul Local Baia Mare va decide sub ce forma va oferi sprijin financiar sculptorilor ca acestia sa poata crea in cel mai scurt timp viitoarele exponate.
Renumiti sculptori baimareni sustin demersul primarului Catalin Chereches
Sculptorul Ioan Marchis, directorul Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Local al judetului Maramures, este unul dintre artistii care sustin initiativa primarului si considera ca este vorba de un proiect benefic pentru comunitatea baimareana.
Ioan Marchis, sculptor si director al Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Local Maramures: „Este o initiativa foarte buna, am si vorbit despre asta cu primarul, dar si cu arhitecti. Am participat chiar si la identificarea zonelor din orasul nostru unde vom putea amplasa sculpturi. Primarul s-a tinut de cuvant si a sustinut si reabilitarea Galeriei de Arta, iar aceasta noua initiativa este un pas spre cosmetizarea orasului nostru. Cu siguranta am sa particip si eu cu lucrari”.
Istoria artei baimarene inseamna, pe langa trecut, si prezent
Artista plastica Laura Ghinea, presedintele filialei baimarene a Uniunii Artistilor Plastici baimareni priveste cu ochi buni initiativele si proiectele pe care primarul Catalin Chereches le are pentru reavitalizarea vietii artistice din orasul nostru, apreciind sprijinul pe care aceasta il ofera atat din calitatea sa publica, cat si ca iubitor de arta.
Laura Ghinea, grafician si presedinte al UAP filiala Baia Mare: „Aceasta initiativa a primarului Catalin Chereches este una originala si frumoasa, in contextul in care vorbim de Scoala de Pictura de la Baia Mare. De aceasta data, prin acest proiect, lucrarile de arta vor comunica sub o alta forma, si anume cea directa – atat cu urbea, cat si cu cetatenii ei. Scoaterea din contextul expozitional a lucrarilor de arta este atat un demers estetic, cat si unul educational. Cred ca Baia Mare are nevoie de asta, dar are si puterea si capacitatea de a genera respectul pentru arta contemporana. Acest proiect, aceasta actiune pune o amprenta puternica asupra identitatii municipiului Baia Mare”.
Sculptorul Gyori Csaba considera acest proiect obligatoriu pentru un oras centru artistic cum e Baia Mare
Printre sculptorii contemporani baimareni care au aflat deja despre proiectul initiat de catre primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, se numarara si artistul Gyori Csaba. Acesta saluta initiativa edilului si o considera drept obligatorie pentru un centru artistic cum este orasul nostru.
Gyori Csaba, sculptor: „Voi participa si eu la acest proiect, bineinteles. Mi se pare o initiativa salutara, obligatorie pentru un oras care a fost si este un centru artistic puternic, care creeaza muguri, artisti puternici, artisti tineri si talentati care sunt recunoscuti chiar si pe plan international. Artistul trebuie sa traiasca din arta pe care o creeaza si, din pacate, multi pleaca deoarece aici este foarte greu. Acest proiect este si o sansa de a tine artistii in Baia Mare, de a-i revigora. Este oarecum o gura de aer, mai ales pentru artistii care creeaza lucrari outdoor a caror creare necesita foarte multi bani. Eu am gata vreo trei-patru lucrari deja care se pot amplasa afara si am si foarte multe idei. Consider ca prin acest demers am si ajuta baimarenii sa mai si zambeasca. In Asia am vazut oameni cu ochii oblici si se spune ca acest lucru se datoreaza faptului ca zambesc continuu, ai nostri au ochii rotunzi deoarece suntem speriati tot timpul. Sper sa putem schimba asta”.
Lucrarile vor fi amplasate si in zone centrale, dar si in cartiere
Sculpturile artistilor care vor dori sa participe la acest proiect urmeaza sa fie amplasate in diverse puncte de pe raza orasului nostru. Si spre deosebire de trendul deloc normal al multor orase din lume care au adoptat aceasta metoda inedita de expunere urbana, in orasul nostru nu vor fi plasate sculpturile doar in zonele centrale. Printre perimetrele identificate pana acum, pe langa centrul orasului si zona veche, s-a propus si parcul de la Gara – o zona principala, deoarece reprezinta una dintre intrarile in Baia Mare, un loc unde in permanenta exista un flux important de turisti. O alta zona foarte buna din punct de vedere al vadului si al vizibilitatii este sensul giratoriu de la Semiluna, o alta intrare in orasul nostru.
Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare: „Baia Mare a fost, este si va ramane un centru artistic de renume local, national, dar si international. Atat prin Scoala Baimareana de Arta, cat si prin Colonia Pictorilor, cat mai ales prin artistii plastici consacrati pe care orasul nostru i-a dat de-a lungul vremii. Din pacate, arta contemporana are o prezenta slaba, aproape nu exista in spatiul public baimarean. Astfel, ca am studiat o serie de zone in care prezenta unor asemenea lucrari ar determina o crestere a calitatii spatiului urban, dar ar si oferi posibilitatea baimarenilor sa se apropie de arta. In demersul nostru de a amplasa sculpturi in mai multe puncte de pe raza municipiului Baia Mare vom tine cont, pe baza unui studiu amanuntit, de caracterul spatiului public, de tematica lucrarilor si de numarul acestora, de strategia de implementare a lor, dar si de custodia sculpturilor, pentru ca, pe langa ca vom mobila orasul cu lucrari de arta, va trebui sa si avem grija de ele. Initiativa mea este un demers menit de a reafirma municipiul Baia Mare ca spatiu cultural-artistic si ma bucur ca toti artistii cu care am discutat pana acum si-au manifestat interesul si dorinta de a participa la acest proiect”.
Piata Revolutiei ar putea deveni spatiu PopArt
Una dintre zonele propuse pentru amplasarea unor sculpturi este si Piata Revolutiei, care oricum va intra in reabilitare, aflandu-se intr-o stare de degradare deloc onoranta pentru o zona din buricul targului. Aici se doreste creearea unui spatiu PopArt, deoarece aceasta zona este un loc reprezentativ in evolutia urbana a Baii Mari. Si Piata Dacia ar putea beneficia de o serie de lucrari, la fel cum se doreste amplasarea unora pe malurile raului Sasar, in zona Bibliotecii Judetene Petre Dulfu, deoarece malul drept ar putea deveni unul dintre spatiile pietonale importante ale orasului. Alte locuri propuse se situeaza in zonele Caragiale, spitalul TBC, Victor Babes – Magnoliei, Unic, Decebal, Complex Comercial Maramures, Parcul Mara, Sala Sporturilor, cartierul V. Alecsandri, Progresului, partea istorica a orasului, Campia Tineretului, intersectia dintre strazile Grivitei si Alba Iulia, Ferneziu si multe altele.
Sursa: Advertorial