Afacerea nebănuită cu care un român a dat lovitura. „N-am ştiut la ce ne angajăm să facem”, spune bărbatul care a avut o idee genială. Acum se bucură din plin de succes. Afacerea este una simplă pe care ar putea să o facă oricine, despre ce este vorba vezi un pic mai jos.
Ce idee genială de afacere a avut o familie de români. Se umple de bani
Căpșunile s-au copt de mult, încă din vară, la cei mai mulți agricultori, însă mai sunt câțiva care mai au delicioasele fructe la vânzare. Cum este posibil așa ceva?
Unii dintre agricultori au apelat la soiuri de căpșuni care rodesc mult mai târziu, până aproape când vine perioada de îngheț, astfel că acum, fac bani frumoși din vânzarea lor.
Căpșunile târzii ajung în toată România
Căpşunile care se coc toamna târziu au fost plantate de un proaspăt absolvent al facultății de horticultură. Plantația se află în Târgu Lăpuș, acolo unde Dorin a început să planteze căpșuni care rezistă la frig pe o suprafață de 3000 de metri pătraţi.
Astăzi, tânărul a ajuns să cultive căpșuni, toamna, de pe o suprafață de 8000 de metri pătrați, astfel că banii au început să curgă. Delicioasele căpșuni ale lui Dorin ajung astfel în toată țara.
Cum se numește soiul de căpșuni rezistente la frig
„Soiul predominant în această cultură este albion. Acesta produce din mai până la prima brumă. Are fructe foarte mari, e aromat şi e originar din Statele Unite ale Americii. Dacă se lasă bruma ei se opresc şi ne vedem anul următor”, spune Dorin Leșe.
Părinții l-au încurajat pe Dorin să planteze căpșuni care se coc târziu în toamnă
Tânărul absolvent de horticultură a fost încurajat de părinți în privința căpșunilor care se coc târziu. Au realizat ce fructe căutate sunt la acest timp, astfel că au investit imediat în afacere.
„În fiecare an, căutam în piaţă şi nu prea găseam ce ne doream. A fost destul de greu, n-am ştiut la ce ne angajăm să facem dar ne-am dorit foarte mult această cultură”, spune Dorina Leșe, mama tânărului.
La acest timp, căpșunile se vând ca vara în Târgul Lăpuș
„Căpșunul este foarte căutat, am văzut asta din primul an când am plantat şi am avut rod, e un fruct care iese prima dată în luna mai pe piaţă. Acum, la jumătatea lunii octombrie, căpşunii culeşi din plantația de la marginea orașului Târgu Lăpuș se vând pe alese”, mai spune Dorin Leșe.
Cât costă un kilogram de căpșuni rezistente la frig
Căpșunile care rezistă la frig sunt mult mai bine vândute în această perioadă decât în vară, când un kilogram costa doar 10 lei. Concurența era mare, tiți producători având căpșuni.
Acum, la acest timp, doar căpșuni care rezistă la frig mai sunt, astfel că se vând la un preț foarte bun.
Dorin Leșe spune că vinde kilogramul de căpșuni, care nu sunt cu nimic mai prejos de cele din vară, cu 20-25 de lei kilogramul.
Foto și text: playtach.ro