Aproximativ 155.000 de hectolitri de bere vor fi consumati de romani in cele trei zile ale mini-vacantei prilejuite de sarbatoarea de 1 Mai, iar producatorii de bere vor castiga 15,5 milioane euro, in conditiile in care si bugetul de stat al Romaniei se va imbogati cu circa 7,8 milioane de euro doar din taxele aferente productiei si comercializarii acestui produs, reiese din estimarile Asociatiei Berarii Romaniei.
Potrivit producatorilor de bere, in aceste conditii, orice adult roman va ciocni un pahar de bere pe zi cu ocazia vacantei de 1 Mai.
“Asociata peste tot in lume cu bucuria de a petrece momente placute in compania prietenilor si a familiei, berea este prezenta in viata romanilor si in perioada vacantelor. Vacantele, inclusiv cea de 1 Mai, sunt dedicate relaxarii, alaturi de cei dragi, iar berea a fost nelipsita si cu aceasta ocazie. In cele trei zile ale mini-vacantei care urmeaza, romanii ar putea consuma aproximativ 155.000 de hectolitri de bere. Altfel spus, in medie, orice adult roman va ciocni un pahar de bere pe zi cu ocazia vacantei de 1 Mai”, a declarant directorul general al Asociatiei Berarii Romaniei, Constantin Bratu.
Acesta a mentionat, totodata, ca, din punct de vedere valoric, volumul estimat reprezinta echivalentul a 15,5 milioane de euro.
“Ce trebuie sa avem intotdeauna in vedere, insa, este faptul ca jumatate din pretul unei beri este reprezentat de taxe. Astfel, 50% din cei 15,5 milioane de euro vor fi virati la bugetul de stat prin intermediul TVA, accizei si a altor taxe. Astfel, putem spune ca vacanta de 1 Mai va aduce bugetului de stat al Romaniei aproximativ 7,8 milioane de euro doar din taxele aferente productiei si comercializarii berii”, a spus Bratu.
Recunoscuta pentru calitatea de a completa perfect gustul preparatelor culinare, berea reprezinta principala bautura a romanilor atunci cand iau masa, este concluzia unui studiu efectuat de compania de cercetare de piata GfK Romania, la solicitarea Asociatiei Berarii Romaniei.
Astfel, aproape 80% dintre adultii romani care obisnuiesc sa consume bauturi alcoolice la masa au declarat ca prefera berea atat in timpul meselor din timpul saptamanii, cat si in timpul meselor din week-end.
De asemenea, de-a lungul timpului, studiile internationale au demonstrat numeroase beneficii ale consumului moderat de bere, incepand cu rehidratarea organismului dupa efort fizic, pana la reducerea incidentei ulcerului. Cu toate acestea, exista si beneficii mai putin cunoscute, precum faptul ca un consum moderat de bere poate contribui la cresterea nivelului de atentie si poate favoriza memoria pe termen scurt, poate imbunatati vederea si poate contribui la atenuarea episoadelor de insomnie.
In acest sens, un studiu realizat in Romania demonstreaza ca un consum moderat de bere poate favoriza procesele de memorare, asigurand incorporarea datelor recente in memoria pe termen lung. Cercetatorii au demonstrat, de asemenea, ca un consum moderat de bere in randul persoanelor active amplifica impactul amintirilor autobiografice placute asupra creierului.
Mai mult, cercetarile evidentiaza faptul ca un consum moderat de bere permite o crestere a utilizarii dinamice a tuturor resurselor de atentie ale sistemului nervos central. Astfel, persoanele care au consumat o cantitate moderata de bere au prezentat o alocare de doua ori mai puternica a resurselor ce tin de atentie.
“Cercetatorii din intreaga lume sunt implicati in studii care demonstreaza beneficii ale consumului moderat de bere in arii importante, precum sanatatea inimii, a sistemului osos si chiar in cazul unor boli, precum Alzheimer. Exista, insa, si beneficii mai putin cunoscute ale consumului moderat de bere, dar la fel de interesante si importante. Acestea merita intreaga noastra atentie si nu fac decat sa imbogateasca lista de motive pentru care un consum moderat de bere poate face parte cu succes dintr-o dieta sanatoasa”, a afirmat presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, Corina Zugravu.
Sursa: Agerpres