Vezi VIDEO
Autoritatile din Baia Mare refuza sa ii restituie 100.000 de euro fostului deputat Ioan Hoban, pentru o tranzactie blocata in urma cu sapte ani, ceea ce face ca afacerea „Golf Parc” sa ajunga din nou la tribunal. In septembrie 2012, Consiliul Local Baia Mare a aprobat restituirea catre fostul parlamentar a unei sume de peste 100.000 de euro, dar saptamana aceasta, la propunerea primarului Catalin Chereches, cererea liberalului a fost respinsa. Banii in discutie au fost depusi de Hoban ca garantie de participare la o licitatie din 2005, in cadrul careia se ofereau spre vanzare si concesiune 220 de hectare de pasune si de padure. Initial, omul de afaceri baimarean a castigat contractul de achizitie publica, insa tranzactia nu a mai avut loc.
Investitia care urma sa aiba loc in cartierul baimarean Ferneziu a facut obiectul a numeroase investigatii ale oamenilor legii. Cercetari au facut atat procurorii DNA si cei ai parchetului, cat si ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor. In final insa afacerea „Golf Parc” a fost solutionata cu neinceperea urmaririi penale iar Ioan Hoban a facut repetate demersuri pentru a-si recupera garantia de peste 100.000 de euro depusa inaintea licitatiei.
“Dom’le, au trecut sapte ani de atunci. Stau atatia bani acolo (n.r., in conturile Primariei Baia Mare), blocati, a fost si criza (n.r., economica), devalorizare… Am angajat un avocat sa se ocupe si el va face toate demersurile necesare sa-mi recupereze banii”, a declarat fostul deputat, pentru eMaramures.
Argumentul autoritatilor baimarene pentru refuzul de a returna banii a venit ieri, 15 ianuarie, in cadrul ultimei sedinte de Consiliu Local. „Nu a fost depus in scris acordul expres pentru stingerea raportului juridic, astfel, Consiliul Local a apreciat ca este in imposibilitatea de a vira garantia de participare. In acest sens, a fost adoptata Hotararea de Consiliu 419/2012, la care, SC Marstar ne depune contestatie si solicita revenirea asupra ei, retragerea asupra acestei hotarari”, a punctat Aurica Todoran, director Directia Juridica, Administratie Publica Locala.
Incepand din primavara anului trecut, municipalitatea a propus incetarea oricarui raport juridic cu firma lui Ioan Hoban, inclusiv prin rambursarea garantiei de participare la licitatie, depusa de omul de afaceri in conturile Primariei Baia Mare. Acum insa, la propunerea primarului, consilierii si-au schimbat decizia.
„Instanta este cea care trebuie sa decida daca avansul acordat trebuie restitutit de autoritatea publica sau nu trebuie restituit. Din punctul meu de vedere, societatea care a castigat licitatia nu a respectat toate conditiile prevazute in caietul de sarcini si, din acest motiv, autoritatea locala trebuie sa marseze pentru a-si pastra acest avans”, a declarat edilul Catalin Chereches.
Povestea a inceput in 19 decembrie 2005, cand Consiliul Local Baia Mare a dispus vanzarea unei suprafete de 134 de hectare de pasune si concesionarea a peste 86 de hectare de padure, ambele suprafete apartinand domeniului privat al municipiului. Proiectul „Golf Park” prevedea construirea unui teren de golf si a unor partii de schi. De asemenea, pe terenul situat in zona Baraj – Firiza – Varatec urmau sa se construiasca sali si terenuri de sport, piscine, birouri, 330 de vile si trei hoteluri de lux.
La licitatie s-a prezentat numai firma fostului deputat Ioan Hoban si un angajat al acestuia, Ciprian Gita, care a licitat ca persoana fizica – societatea comerciala castigand licitatia cu suma de 1,35 milioane de euro.
Afacerea a intrat in atentia Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), care si-a declinat competenta catre Parchetul de pe Inalta Curte de Casatie si Justitie, de unde dosarul a fost pasat procurorilor de la Parchetul de pe langa Judecatoria Baia Mare, iar de acolo Serviciului de Investigare a Fraudelor al Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Maramures.
Timp de trei ani, Consiliul Local Baia Mare a suspendat demersurile legate de intocmirea contractului de vanzare-cumparare “pana la solutionarea tuturor problemelor legate de acesta actiune”.
In martie 2010, dupa ce afacerea „Golf Park” a fost solutionata cu neinceperea urmaririi penale, Mircea Dolha, din postura de primar interimar, a readus proiectul in actualitate, afirmand ca finalizarea tranzactiei ar alimenta conturile cu suma de 1.350.000 euro (1.340.000 de euro – pretul de vanzare al terenului si inca 10.000 + TVA, redeventa anuala pentru concesionarea a 86,46 de hectare de padure).
Cu toate acestea, cele doua parti nu s-au intalnit niciodata pentru renegocierea vanzarii. In 20 aprilie 2012, Consiliului Local a aprobat incetarea oricarui raport juridic cu firma Marstar iar in septembrie 2012 a aprobat restituirea catre aceasta firma a garantiei de participare inaintata pentru licitatia din 30 ianuarie 2006, suma fiind de 484.731,60 lei.
Sursa: Catalin Vischi