Vezi VIDEO
Vezi VIDEO editat
Noul cimitir al Baii Mari, singurul care va avea locuri disponibile in muncipiu resedinta de judet, a fost inaugurat azi, 4 iunie, in prezenta investitorilor spanioli, ai autoritatilor locale si ai prietenilor acestora, care, probabil, pentru prima si ultima data si-au permis sa fie veseli dupa ce i-au trecut pragul. Noul cimitir municipal a fost botezat “Tanatorio de Baia Mare”, nume care aminteste de originea hispanica a investitorilor. Acestia au omis sa spuna cu cati bani au venit in aceasta afacere, la acest moment cunoscandu-se doar contributia municipalitatii.
Peste 300.000 de euro s-au alocat de la bugetul local pentru deschiderea cimitirului care va rezolva problema locurilor de veci din Baia Mare pentru urmatorii 15-20 de ani, dupa cum au anuntat reprezentantii administratiei locale. Investitorii au insa toate sansele sa isi amortizeze rapid investitia in conditiile in care rata mortalitatii ramane ridicata la nivelul municipiului, iar tarifele sunt duble fata de cele practicate in cimitirul Horea.
Un loc de inhumare va costa 400 lei, un loc retinut, 500 lei, iar tariful de sapat groapa va fi de 200 lei. La aceste cheltuieli se vor adauga celelalte servicii puse la dispozitia familiilor decedatilor de catre administratorii cimitirului situat langa unitatea militara de pe bulevardul Unirii, pentru ca la Tanatorio de Baia Mare se vor putea organiza pomeni si nopti de veghe pentru ca in afara capelei au fost amenajate o sala de mese, o bucatarie si un magazin cu obiecte mortuare.
“Avem aici o capela, camere speciale unde cei decedati vor sta pana la inhumare, separat de familie. Speram sa va placa ce o sa vedeti aici pentru ca noi am depus eforturi ca totul sa fie asa cum am vrut”, a spus Manuel Corona, arhitectul cladirii din noul cimitir.
In interiorul cladirii ridicate in cimitir au fost aduse canapele si scaune tapitate pe care familiile indurerate sa se poata aseza, iar incaperile au aer conditionat. Administratorii au spus ca toate materialele folosite au fost dintre cele mai bune, argumentand in acest fel si pretul mai mare pentru serviciile de inhumare decat cel practicat in celelalte cimitire.
“Aici se gaseste tot ce este nevoie pentru o inhumare. Loc, groapa, capela, sicriu, coroane, inclusiv sala de mese pentru pomana. Aici se poate rezolva intr-un singur loc tot ce este nevoie pentru o inhumare”, a explicat Tiprian Precup, administratorul cimitirului.
In Tanatorio, care se intinde pe 4 hectare, vor putea fi ingropati credinciosi de toate religiile, iar administratorii estimeaza ca vor fi disponibile circa 7.000 de locuri de veci. Cu toate ca s-a propus ca modalitatea de inhumare sa fie schimbata, punandu-se in discutie inclusiv ingroparea pe verticala, s-a renuntat la idee.
Foto: Tanatorio Baia Mare (c) eMaramures.ro
Sursa: Andrei Gherghel