Vezi VIDEO
Sprijinul financiar oferit anual proprietarilor de oi si capre, precum si achizitiile contractate pentru piata araba a carnii de oaie i-a determinat pe multi dintre maramuresenii din mediul rural sa reconsidere cresterea acestor animale. Numai in ultimul an, efectivele de oi si capre din judet au crescut cu peste o cincime, iar numarul maramuresenilor care s-au reprofilat pe cresterea ovinelor a depasit 1.300.
Efectivele de oi si capre din Maramures au crescut in ultimul an cu 34.000 de capete, respectiv cu 23% fata de anul 2011. Faptul ca maramuresenii au reinceput sa considere cresterea ovinelor si caprinelor o afacere atractiva este subliniat si de faptul ca de la finalul anului trecut si pana acum numarul locuitorilor din mediul rural care cresc peste 50 de oi s-a majorat cu peste 140.
„Au fost depuse, in 2011, 1.186 de cereri, iar in acest an sunt 1.331 de cereri. De asemenea, au crescut si efectivele solicitate la plata. Daca in anul 2011 solicitantii au cerut sprijin financiar pentru 148.000 de capete, acuma sunt peste 182.000 de capete in solicitare”, a precizat Florin Urs, director executiv APIA Maramures.
Cele mai importante efective de ovine din Maramures sunt concentrate in Feresti, Sighetu Marmatiei, Campulung la Tisa, Seini, Somcuta Mare. In pofida faptului ca in Maramures nu exista niciun abator specializat pentru ovine si caprine, iar un kilogram de lana se vinde cu cel mult 2 lei – singurii cumparatori fiind samsarii care o revand pe piata confectiilor din Turcia -, maramuresenii cresc peste 190.000 de oi, sustine conducerea asociatiei judetene. Foarte multi insa nu figureaza in statisticile APIA pentru ca au sub 50 de animale si nu primesc subventii.
“In localitatile de peste deal, majoritatea au in jur de 25-30 de capete de animale si le-am explicat sa se asocieze intre ei ca sa poata sa primeasca si ei subventia. Pana la 190.000, cat este efectivul total, mai sunt inca fermieri care totusi n-au reusit”, a declarat Gheorghe Buda, presedinte Asociatia Crescatorilor de Ovine Maramures.
Pentru a beneficia de sprijin financiar, crescatorii de oi si capre trebuie sa detina in exploatare mai mult de 50 de oi sau 25 de capre. Suma alocata pe cap de oaie sau capra va fi stabilita de Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura dupa verificarea in teren a unui esantion de 5% din efectivele raportate de crescatorii de animale. Anul trecut, subventia pe cap de oaie a fost de 40 de lei, proprietarii care s-au incadrat in conditiile cerute pentru sprijin financiar primind o suma minima de 2.000 de lei.
Sursa: Catalin Vischi