Mai multi fermieri din comuna Calinesti, fortati de o lege europeana sa isi mute fermele de crestere a viteilor in afara satului, au dezvoltat, in Lazuri, un parc agro-zoo-industrial. Viteii de carne sunt exportati in tarile europene si, in pofida crizei economice, localnicii isi dezvolta fermele.
Intre satele Calinesti si Cornesti, localnicii au dezvoltat o zona agro-zoo-industriala, incropind deja patru ferme de crestere vitei de carne, iar o pensiune, care va avea si o pastravarie si care este ridicata printr-o finantare europeana se afla intr-o faza avansata de constructie.
Viceprimarul comunei Calinesti, Ionel Chindris, spune ca, paradoxal, secretul dezvoltarii zonei, pe care localnicii o numesc Lazuri, consta intr-o… interdictie europeana. Oamenii nu au dreptul sa creasca animalele in mijlocul satului, asa ca s-au retras in extravilan si si-au dezvoltat ferme.
“Acesti crescatori de animale tin cate 40-50 de vitei pe care-i ruleaza anual. Deocamdata, merge, pentru ca fac export – totul merge spre Italia, cu intermediari sau fara. Sper sa vina si altii, sa deschida ferme cati mai multi”, a declarat viceprimarul Chindris.
Fermierilor de la Lazuri le-a mers bine o vreme, insa in acest an a scazut pretul carnii, iar pretul porumbului a crescut. Oamenii se plang ca statul nu face nimic altceva decat sa le puna piedici, sa-i incurce. Unul dintre crescatorii de vitei, Mihai Nemes, spune ca, in aceste conditii, „cine mai face astazi zootehnie nu e om normal”…
Cu toate dezamagirile, cei peste 200 de vitei trimisi anual la export ii detremina pe fermierii din Calinesti sa isi continue activitatea, ba chiar sa se dezvolte, in ciuda preturilor reduse de criza economica.
Sursa: Alexandru Ruja