Vezi VIDEO
Elevii de la mai multe scoli din judet au devenit, pentru o zi, adevarati oameni de afaceri. Copiii si-au luat in serios acest rol si au incercat sa isi atraga clientii, aplicand cunostintele pe care le-au deprins de la dascalii lor. Unii si-au deschis afaceri in gastronomie, altii in arta populara, iar altii au creat icoane pe lemn sau pe sticla.
Obiectele realizate de “micii antreprenori” au putut fi admirate astazi, 15 mai, la Centrul de Instruire si Marketing din Baia Mare. Ajutati de profesorii lor, micutii s-au straduit sa-si faca standurile cat mai atractive. Unele idei de afaceri au avut mare succes. De departe, cel mai “dulce” stand a fost cel la care vizitatorii au putut sa guste din preparatele culinare apetisante.
“Copiii au fost foarte incantati sa prepare aceste lucruri si sa le aducem aici. Cativa au facut si lucruri practice, cum ar fi farfurii decorate si buchete de flori. Am preparat prajituri, cornulete cu ciocolata, cornulete cu dulceata, prajituri de toate felurile. Mi s-a parut foarte de succes, a prins la lume si a fost destul de bine”, a spus una dintre participante, Carina Talos.
Alti elevi au vrut sa aduca, in fata vizitatorilor, o farama din traditia populara. Unii chiar si-au demonstrat la fata locului abilitatile. “ Noi suntem de la Palatul Copiilor Baia Mare si aici e cercul de arta populara si de sculptura. Aici avem icoane pe sticla si pe lemn, cusaturi. In partea aceea avem masti populare, facem zgardane din margele si podoabe pentru maini si pentru gat, costume populare, coasem, impletituri. Sunt aici de cinci ani si nu vreau sa ma las, oricat timp mi-ar ocupa scoala. Tot imi gasesc eu timp sa vin si aici”, a marturisit una dintre eleve, Stefania Cozma.
O alta eleva, Alexandra Codrea, a relatat ca “ideea mea si a noastra, a colegilor mei a fost sa facem niste lucruri traditionale, sa nu uitam traditia si cultura romanilor. Am creat servetele, gentute, icoane, casute din lemn, bratari si tot ce vedeti aici pe masa. Doamna noastra ne-a indrumat si ne-a invatat ce vedeti pe masa”.
Concursul judetean “Micii Antreprenori” s-a aflat la a treia editie. Anul acesta, pe langa scolile de gimnaziu din Baia Mare, au participat si doua gradinite, dar si scoli din mediul rural, respectiv din Rohia, Rogoz si Sisesti.
“Antreprenorul nostru e un mic lider, e foarte creativ, are carisma, are un plan de afaceri care sta in picioare, a evaluat oportunitatile si in acelasi timp si riscurile, are idei totodata si, pornind de la zona fiecarei scoli, ma refer si la faptul ca au participat si scoli din mediul rural, au exploatat resursele din zona pe care o reprezinta si astfel avem firme create de noi, micii antreprenori pe diferite domenii. Avem gastronomie, avem traditii maramuresene, avem creatori si sculptori in lemn”, a spus profesorul Silvia Pop, coordonatorul proiectului.
La final, cadrele didactice, dar si elevii au fost premiati, toate ideile de afaceri fiind considerate castigatoare.
Sursa: Camelia Tocaci