Vezi VIDEO
Oamenii de afaceri din Maramures nu si-au pierdut optimismul in ciuda crizei economice, iar despre 2012 cred ca va fi un an bun, dar fara prea multe perspective de dezvoltare. Cei mai multi sunt de parere ca proiectele europene, care trebuie obligatoriu derulate, ii vor ajuta sa incheie cu bine anul financiar. Si mai increzatori sunt reprezentantii locali ai firmelor care lucreaza pentru export, chiar daca de o vreme incoace sunt concurati puternic de chinezi, care au reusit sa acapareze piete importante.
Managerii maramureseni din sectorul privat sunt constienti ca nu isi vor putea permite investitii mari in 2012, dar nici nu renunta sa isi faca planuri desi se asteapta la inca un an dificil din punct de vedere financiar. Ei au rezerve mai ales in ce priveste piata interna, considerand ca alegerile locale si generale vor bulversa intr-o oarecare masura economia nationala.
Aflat pe ambele baricade, adica atat in administratie, cat si in politica, dar si cu experienta in afaceri, viceprimarul municipiului Baia Mare, Dumitru Matei, si-a exprimat indoielile in legatura sansele de iesire din criza economica.
“Cei care vor lucra pentru proiectele din 2013-2014 vor avea sanse. Cele care vor lucra pentru export vor avea foarte multe oferte, cei care vor lucra pentru consum, bunuri de larg consum cred ca vor fi intr-o involutie, iar pentru cei care lucreaza pe piata interna nu sunt deloc optimist la ceea ce urmeaza”, a declarat Dumitru Matei.
Numerosi oameni de afaceri locali apreciaza ca 2012 va fi un an de asteptare, in care nu se vor face cheltuieli mari. Opinia nu este impartasita de agentii imobiliari din Maramures, care sustin ca noul an va debloca piata. Primele semne le-au avut deja, pentru ca numarul cererilor de cumparare de terenuri s-au inmultit inca din lunile trecute. De altfel, chiar se asteapta o majorare a preturilor cu 10%.
“Noi consideram ca vor merge foarte bine in anul ce vine ca favorite vanzarile de apartamente mici cu o camera si doua camere si cred ca undeva din februarie-martie vor creste cererile pentru terenuri. Terenurile au scazut si cel mai mult ca nivel de preturi si cred ca aici va porni piata”, afirma Lazar Nacu, agent imobiliar cu experienta in domeniu.
Perspectivele economice din 2012 depind insa de ce se intampla pe piata internationala, de deciziile guvernului, dar si de dispozitiile Fondului Monetar International care are un cuvant greu de spus in ceea ce priveste politica fiscala. Recomandarea facuta de specialisti guvernantilor romani, dar si oamenilor de afaceri este de a creste ritmul de absorbtie a fondurilor europene pentru impulsionarea economiei nationale.
Sursa: Camelia Tocaci