|
Vezi VIDEO
Strada Victorei din Baia Mare a fost transformata in depozit de materiale de constructie, pentru ca la marginea carosabilului, din loc in loc, romii au ridicat stive de caramizi din fosta Uzina de Preparare Sasar. Dupa ce au reusit sa vanda buna parte din fierul vechi scos din cladire, acum au trecut la caramizi, pe care le vand chiar pe marginea strazii Victoriei, fara sa fie derenjati de nimeni.
Familii intregi lucreaza din zori si pana in seara la demolarea peretilor, dupa care marfa este expusa intocmai ca la piata. Preturile sunt dintre cele mai bune, astfel incat comerciantii de caramizi nu duc lipsa de clienti.
Cateva zeci de lei se castiga zilnic din vanzarea fostei Uzine de Preparare Sasar. Desi profiturile nu sunt mari, mai multe familii sunt angrenate in “afacerea” cu vad la strada.
“Decat sa mergem sa furam, sa dam la cineva in cap sau sa facem alte magarii, mai bine venim si scoatem o caramida cum putem, sa o vindem si sa traim de pe o zi pe alta. Le scoatem in strada si cine e interesat ne intreaba, negociem la pret. Pretul e cam 50-60 de bani pe bucata”, a explicat una dintre femeile care vindea la marginea drumului.
Singurul risc al noilor caramidari este sa nu se prabuseasca vreun perete peste ei, de care insa acestia nu tin cont. Accidente s-au produs deja. Chiar unul dintre cei care se ocupa astazi, 20 iulie, de vanzarea caramizilor avea piciorul rupt dupa ce o bucata dintr-un zid s-a prabusit peste el. Fiind in convalescenta, a fost nevoit sa ramana cu femeile la strada, in asteptarea cumparatorilor care sunt in cautare de materiale de constructie ieftine.
“Intram inauntru cu ciocane, cu baroase, cum putem. Caramizile sunt folosite pentru hornuri, pentru cotete, pentru alte constructii… E periculos, uitati-va, cumnatul meu de la caramizi este accidentat”, a mai spus femeia.
Munca romilor nu doar e riscanta, dar este si ilegala. Nimeni nu le opreste insa afacerea, astfel incat romii profita cat pot. Inca din luna februarie, in zona fostei UP Sasar Baia Mare s-a format o colonie de romi care exploata “aurul” ramas in urma dupa inchiderea mineritului din Maramures.
Sursa: Andrei Gherghel