Vezi VIDEO
„Ziua de lupta impotriva rabiei” a fost marcata astazi, 25 septembrie, in Baia Mare, mai repede cu trei zile fata de data stabilita la nivel mondial. Cu aceasta ocazie la Centrul Social Multifunctional „Rivulus Pueris” din Baia Mare a fost organizata o actiune de constientizare a populatiei cu privire la riscurile pe care le implica aceasta afectiune, dar si o informare despre modul de prevenire.
Rabia sau turbarea, cum e cunoscuta de populatie, este o boala incurabila, fiind considerata cea mai grava “zoonoza ce poate afecta animalul, dar si omul”. Perioada tipica de incubatie a virusului rabic este de 4-6 saptamani. In aceasta perioada, de obicei, nu este prezent niciun simptom al bolii. Transmiterea virusului se face in primul rand prin muscatura animalului. Primele simptome care apar includ durerea si amorteala la locul muscaturii.
“Diagnosticul de rabie, adica turbare, este o urgenta si se cunoaste ca incubatia bolii este foarte variabila: intre 20 si 90 de zile, dar se cunosc si perioade mai scurte de timp, cinci zile, dar au fost raportate si perioade mai lungi, pana la cativa ani. Pentru profilaxie este foarte important a se lua legatura si cu colegii nostri de la medicina veterinara, deoarece rezervorul natural de virus cuprinde un numar mare de specii de animale salbatice care cuprind rezervorul salbatic sau silvatic si rezervorul domestic sau urban”, a informat medicul primar Oana David din cadrul Spitalului de Boli Infectioase si Psihiatrie Baia Mare.
Rabia poate fi prevenita. De aceea, an de an, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Maramures (DSVSA) desfasoara o campanie de vaccinare anti-rabica in mediul silvatic. In acest an, vaccinarea incepe in 1 octombrie si se va derula pe cale aeriana, dar si manual.
“ANSVSA face un program multianual de prevenire si combatare a rabiei printr-un program de vaccinare de pe fondurile cinegetice din Romania. Suntem in al treilea an de prevenire si combatere a rabiei prin vaccinare. Aceasta vaccinare antirabica a populatiei de vulpi se face prin doua modalitati: prin distributie aeriana, din avioane, de la altitudine medie si manuala la vizuine din imprejurimile localitatilor unde nu se poate distribui aerian. De-a lungul anilor, am distribuit cam 112.000 de momeli vaccinale, pe o suprafata de 6.000 de km patrati”, a declarat medicul primar veterinar Tiberiu Muzsai din cadrul DSVSA Maramures.
La 45 de zile de la finalizarea campaniei se va verifica eficienta vaccinarii. Dupa ultima campanie, din 2013, s-a realizat imunizarea la 70% din populatia de vulpi. Conform statisticilor, rabia se plaseaza, pe plan mondial, pe locul al zecelea intre maladiile infectioase mortale.
Sursa: Camelia Tocaci