In Romania, plantatiile de afin au devenit tot mai numeroase, avand in vedere cererea tot mai mare de pe piata externa, cat si cea interna. Mai mult decat atat, datorita asezarii geografice, tara noastra este favorizata de factorii de mediu, astfel incat productiile de afine se obtin mai devreme cu doua saptamani decat restul competitorilor de pe piata europeana, cum este Germania.
Un fermier care a ales sa investeasca intr-o asemenea plantatie este si Adrian Fetico, in varsta de 36 ani, din comuna Rona de Sus, judetul Maramures, care a infiintat, acum 4 ani, o cultura de afin, pe o suprafata de 1,3 hectare.
„Dupa 13 ani de munca in Grecia si 4 ani in Spania, ne-am dorit foarte mult sa revenim acasa si sa incepem o investitie aici. Ideea de a planta afini i-a apartinut sotiei mele. Initial doream nuci. Am cumparat teren, ne-am documentat putin asupra soiurilor, am vizitat si cateva plantatii si, intr-un final, am decis sa infiintam cultura, pe o suprafata de 1,3 hectare”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Adrian Fetico.
Datorita locatiei culturii, situata la circa 100 metri altitudine, fructele de afin, din soiul „Bluecrop”, se coc mai tarziu, spre finalul sezonului. Astfel, fermierul reuseste sa isi vanda angro productia cu preturi de aproximativ 14-15 lei/kilogram.
„Soiul pe care eu il am, Bluecrop, e un soi de sezon, insa la mine se coace mai tarziu, fata de zona de campie. Acest lucru ma avantajeaza, deoarece urca bineinteles si pretul. Am reusit in acest an sa le dau cu 14-15 lei/kg la angro. Pornesc preturile de pe la 10-11 lei/kg. Important este ca aceste fructe se cauta destul de mult si in strainatate. Am primit telefoane din Ungaria, Franta, insa nu ama avut cantitatile pe care ei le solicitau, de 4-5 tone. Mi-am facut in acest an si o frigorifica, am investit cel putin 3.000 de euro. Trebuie sa am, pentru ca si productia va creste de la an la an. In total, pot spune ca s-au investit circa 30.000 de euro, inclusiv pentru un bazin de apa”, ne-a mai spus cultivatorul.
In acest an, fermierul maramuresean a obtinut o productie de circa 2 tone de afine, la intreaga suprafata pe care o detine. „Anul trecut am avut peste o tona, anul acesta cam 2 tone. Eu insa le-am tuns ceva mai mult pentru a permite cresterea butasilor. Nu m-am axat neaparat pe productie. Oricum, arbustii nostri, de 4 ani, arata ca la altii la 7-8 ani. Au aproape 1,5 metri inaltime. La anul, speram sa ajungem la o productie de 3-4 tone”, declara Adrian Fetico.
Cei care doresc sa infiinteze o cultura de afin, trebuie sa se asigure in primul rand ca detin un sol acid, cu un pH intre 4,5 – 5,5. De asemenea, este nevoie ca solul sa prezinte un aport bun de materie organica, sa fie bine afanat si drenat. Cand se doreste o corectie a parametrilor solului, se recomanda inserarea unui amestec de turba sau rumegus de conifere, alaturi de corectori de aciditate. In functie de distantele de plantare, densitatea pe un hectar poate fi cuprinsa 4.200 si 6.600 de plante/hectar.
„Afinul merge cel mai bine pe solurile acide, eu am de exemplu un pH la sol de 4,8, ceea ce este foarte bine. Nu am avut nevoie sa ameliorez deloc terenul. Pentru a incepe o cultura, pregatirea solului este foarte importanta. In primul rand trebuie curatat, apoi arat, frezat, iar in ultima faza se realizeaza biloanele. Eu am plantat 5.000 de plante, la o densitate de 80 cm pe rand si 3 m intre randuri”, ne-a mai explicat fermierul.
Un alt aspect important pentru o cultura de afin este si irigarea. „Eu le irig in fiecare zi, mai ales vara, cu circa 10.000 l de apa”, ne-a mai spus fermierul.
Pentru anul viitor, Adrian Fetico si-a propus sa isi mareasca suprafata cultivata cu inca un hectar si, daca este posibil, chiar sa demareze un proiect de accesare a fondurilor europene. „Am vrea la anul sa ne extindem cu un soi si mai tarziu, sa avem pana la sfarsitul lunii septembrie fructe. Am vrea cu inca un hectar. De asemenea, ne intereseaza si sa demaram un proiect pentru accesarea de fonduri europene”, ne-a mai declarat fermierul.
Cultura de afini intra pe un rod calitativ abia la 3-4 ani de la infiintarea plantatiei. Dupa opt ani, afinii ajung la maturitatea deplina, productia putand atinge trei tone/hectar. Durata de viata a unei plantatii de afin este de cel putin 45 de ani.