Presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, afirma ca, in prezent, sunt putini medici de familie care si-au achizitionat cititoare de carduri de sanatate, dar spera ca situatia sa se schimbe foarte repede, subliniind ca, daca se aduna cei 11.300 de medici de familie, pot sa negocieze „un pret mult mai mic”.
Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa sustinuta cu ocazia primei editii a Conferintei Nationale de Farmaeconomie si Management Sanitar de la Targu Mures, ca le-a demonstrat medicilor de familie „ca nu este nicio filozofie” si ca dureaza „fix 30 de secunde” ca sa initializeze cardul de sanatate.
„Sigur, nimeni nu doreste cardul. Pot sa inteleg de ce, e in regula. Dar, mai devreme sau mai tarziu, aici se va ajunge. Mai deveme sau mai tarziu acest card este cel care va pune ordine atat in calitatea de asigurat, cat si in certificarea ca acel serviciu a fost efectuat, a fost oferit la un anume moment in timp si loc. Si atunci nu se mai poate spune ca «stii, n-am fost la doctor atunci, stii, parca n-am avut si reteta». Cardul iti spune” , a declarat Ciurchea.
El a aratat ca, in prezent, sunt putini medici de familie care si-au achizitionat cititoare de carduri, dar spera ca situatia sa se schimbe foarte repede, subliniind ca, daca se aduna cei 11.300 de medici de familie, pot sa negocieze un pret mult mai mic pentru achizitionarea acestora.
„Ele nu costa o avere, costa intre 5 si 80 de euro, daca achizitionezi unul. Dar, un spital are nevoie de cateva zeci, ca sa nu spun de o suta-doua, pentru ca intr-o sectie trebuie sa existe cateva, altfel va sta sa traga cardul dupa celalalt. Nu e normal. Medicii de familie sunt 11.300, daca s-ar aduna la un loc si ar negocia un pret, va dati seama, nu poti sa-l cumperi pe cel de 80 de euro, bun, la 11.300 cumparate odata, cred ca ar costa un euro. Sau, cel de cinci (cardul de cinci euro – n.r.). Le-am facut demonstratia si cu cel de cinci euro, care functioneaza foarte bine. Nu are tastatura, dar e tastatura calculatorului. Si tastatura de la celalalt se poate strica. Eu nu pledez pentru a cumpara pe unul sau celalalt, fiecare isi cumpara ce isi doreste”, a mai aratat Ciurchea.
El a adaugat ca intelege „rezistenta la schimbare” si la un sistem nou, insa lucrurile trebuie puse la punct in sistem, subliniind ca noul card european de sanatate da acces si la dosarul electronic, „care de anul viitor se va extinde”, printr-un proiect finantat din bani europeni. CNAS informa, in 17 octombrie, ca Posta Romana a preluat, in vederea distribuirii asiguratilor, peste 10 milioane de carduri de sanatate, dintre care peste 5,5 milioane au fost predate asiguratilor, in prima luna de la inceperea actiunii, la 19 septembrie.
Cardul de sanatate este inmanat titularului in baza unui act de identitate si a semnaturii de primire. In situatia in care, dupa minim doua prezentari la domiciliul asiguratului, dovedite pe baza avizului de transmitere, cardul nu a putut fi predat asiguratului, acesta va fi predat casei de asigurari teritoriale in evidenta careia se afla asiguratul. Avizul pe care operatorul postal il lasa la domiciliul asiguratului in cazul in care nu va fi gasit, va contine numarul de telefon al factorului postal, astfel incat asiguratul sa il poata contacta, in vederea stabilirii detaliilor privind modalitatea de distribuire.
Daca in intervalul celor 20 de zile cardul nu a putut fi predat, asiguratul poate sa isi ridice personal cardul de sanatate de la casa de asigurari in a carei evidenta se afla, dupa un termen de 10 zile lucratoare, pe care Posta Romana il are la dispozitie pentru a preda cardul casei de asigurari.
Tiparirea si distribuirea cardului national vor continua, in urmatorii patru ani, pentru persoanele care vor implini varsta de 18 ani si/sau vor dobandi calitatea de asigurat.
Sursa: Mediafax