După ce trei persoane au murit la Spitalul „Marius Nasta”, în ultima săptămână, din cauza bacteriei Acinetobacter, toată lumea se întreabă ce este aceasta, pe cine afectează și cum ne putem apăra de ea.
Acinetobacter sau Acinetobacter baumannii este una din cele trei superbacterii încadrate de Organizaţia Mondială a Sănătății în categoria cu risc major. Ce este Acinetobacter Bacteriile din grupul Acinetobacter se găsesc, adesea, în sol și apă și multe din ele pot infecta organismul uman.
Însă, cel mai des întâlnit tip din acest grup este Acinetobacter baumannii, un cocobacil gram-negativ care, în prezent, se găsește exclusiv în mediile spitalicești. Acesta poate provoca pneumonie, dar și infecții ale sângelui sau ale rănilor. Bacteria poate să trăiască în corpul uman și fără a provoca simptome, mai ales în cazul rănilor deschise.
Se transmite, de la o persoană la alta, prin contact direct sau prin contactul cu suprafețe contaminate. Acinetobacter baumannii nu este o bacterie periculoasă pentru persoanele sănătoase, iar dacă pacientul infectat este o persoană tânără și sănătoasă, nu reprezintă un pericol major pentru acesta.
În schimb, este periculoasă în cazul persoanelor cu boli cronice sau cu o vârstă înaintată, de cele mai multe ori fiind fatală, mai ales că atacă persoanele cu imunitate scăzută, scrie Unica. Pericolul este mai mare la pacienții grav bolnavi care sunt internați în spital, care sunt ventilați mecanic sau au montate alte dispozitive invazive, de exemplu un cateter pentru urină.
Cei care au diabet sau boli cronice de plămâni sunt cei mai expuși pericolului, așa cum a fost și cazul celor trei pacienți care au decedat la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.