Regândirea rolului Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA) pentru gestionarea eficientă a fenomenului consumului de droguri, pentru a fi eliminate suprapunerile de competenţe cu alte instituţii ale statului şi pentru a creşte eficienţa activităţilor instituţiei şi partenerilor cu atribuţii în domeniu reprezintă o prioritate a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), potrivit unui comunicat al ANA.
Constatările şi recomandările formulate de Curtea de Conturi privind ANA reflectă situaţia prezentată în documentele de politică publică în vigoare pentru perioada de referinţă supusă auditului de performanţă, fără a lua în considerare resursele umane şi financiare şi nici eforturile întreprinse de echipa de management în vederea dimensionării adecvate a acestora, prevede comunicatul.
În 2022 au fost 240 de angajaţi (75% procent de încadrare), dintre care 25 de psihologi, 16 medici, 26 asistenţi sociali şi 99 în domeniul prevenirii consumului de droguri.
Agenţia Naţională Antidrog a sprijinit specialiştii Curţii de Conturi, care au desfăşurat misiunea de audit al performanţei, în perioada 9 ianuarie – 7 august, punând la dispoziţia acestora datele solicitate privind un segment din activitatea de asistenţă integrată a consumatorilor de droguri oferită de ANA, prin reţeaua proprie de centre de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog. Activităţile derulate de ANA cuprind un domeniu mult mai diversificat, dar care nu a fost vizat în cadrul acestui proiect-pilot, au transmis reprezentanţii Agenţiei.
În 2022 Agenţia Naţională Antidrog a derulat 13.830 de activităţi de prevenire în mediul şcolar, 219 în mediul universitar, 833 în familie, 2.929 în comunitate. În 2022 ANA a furnizat 50.237 de servicii integrate de asistenţă unui număr de aproape 3.000 de beneficiari.
„În cadrul acestui proiect pilot nu s-a avut în vedere colaborarea interinstituţională cu alte instituţii cu atribuţii în domeniu şi/sau organizaţii neguvernamentale specializate, astfel că datele prezentate reflectă doar o situaţie ‘ipotetică’, reflectând încă o dată faptul că reţeaua de asistenţă integrată a consumatorilor de droguri trebuie să fie rezultatul unui efort comun al autorităţilor publice centrale, al altor instituţii cu atribuţii în domeniu şi/sau al organizaţiilor neguvernamentale specializate, care pot contribui la înlăturarea dependenţei, reabilitării şi reinserţiei sociale”, prevede comunicatul.
Reprezentanţii ANA au reamintit că instituţia colaborează cu Ministerul Sănătăţii, Ministerul Justiţiei, Ministerul Educaţiei, Colegiul Psihologilor din România şi organizaţii neguvernamentale cu atribuţii în domeniu în vederea oferirii tuturor serviciilor specializate atât consumatorilor, cât şi familiilor lor.
De asemenea, la nivelul ANA, pe parcursul acestui an, a fost înfiinţat Grupul Naţional de Alertă Timpurie, din care fac parte, pe lângă specialiştii antidrog, reprezentanţi ai Poliţei Române, Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Ministerului Sănătăţii, medici din cadrul principalelor unităţi medicale din Bucureşti şi organizaţii neguvernamentale.