O filmare spectaculoasă, cu doi ziariști și doi magistrați chefuind timp de 5 ore într-o bodegă a scos din minți Rețeaua Deontologii, scrie evz.ro.
Dan Tapalagă și Cristi Pantazi se dau de ceasul morții ca să-l apere pe colegul de la TVR Alex Costache, cunoscut și drept colegul Alin Ionescu de la G4Media, unde semnează toate articolele pe Justiție, cu pseudonim. De ce vor să-l apere? Pentru că a picat la ceas de seară, într-o bodegă sordidă, pe „filajul” unor paparazzi, în compania unui procuror și un judecător, rostind cuvântul „șpagă”.
Explicațiile sunt prostești – era ziua Procurorului, numai că ea fusese cu o săptămână înainte – dar strigătele de jale sunt asurzitoare. Cică este atinsă independența magistraților. Parcă eu i-am pus să se facă magistrați și să-și asume obligația de rezervă, să reglementeze relațiile cu mass-media prin ditamai codul adoptat de CSM-ul din care făcea parte.
După cum cadoul de ziua acestuia au fost articole de susținere în g4media semnate de bi-jurnalistul Costache.
Dar pe undeva au dreptate. O agenție secretă de paparazzi i-a urmărit pas cu pas. Cine sunt aceștia? Presat, trebuie să recunosc.
Sunt aceiași paparazzi care i-au dat lui Alex Costache de la TVR în urmă cu 12 ani o filmare de la un serviciu secret în care erau expuși doi oameni: Decebal Traian Remeș și Ioan Mureșan. Filmare pe care a dat-o pe post, iar toată Rețeaua Deontologilor, în frunte cu Tapalagă a preluat-o. Deloc îngrijorați de independența presei sau a magistraților.
Sunt aceiași paparazzi care au dezvăluit cum în octombrie 2010, ziaristul Mircea Marian, de la Evenimentul zilei, primea de la Laura Codruța Kovesi un document confidențial, despre Sorin Ovidiu Vîntu, trimis în judecată în aceeași zi pentru săvîrșirea infracțiunii de favorizare a infractorului.
Sunt aceiași paparazzi care au aflat cum erau instruiți ziariștii din Rețeaua Deontologii de Binomul Coldea-Kovesi prin seminarii la Poiana Brașov. Numele lor le știți, că doar vă fotografiați împreună, memoria internetului vă poate ajuta.
Sunt aceiași paparazzi care au urmărit-o pe judecătoarea CCR Mona Pivnicieru în 2012 urcându-se într-o mașină, condusă de băiatul unui politician. Atunci imaginile le dădeau România TV, iar Dan Tapalgă le dădea la Hotnews. Deloc îngrijorat atunci de independența presei sau a magistraților.
Sunt aceiași paparazzi care au urmărit-o pe șefa DIICOT Alina Bica la Paris, încălcându-i intimitatea și atentând grav la independența justiției. Sau invers. O filmare pe care Rețeaua Deontologilor a preluat-o și comentat-o fără să-și îngăduie vreun moment de îndoială. Atunci imaginile le dădeau România TV, iar Dan Tapalgă le prelua la Hotnews. Deloc îngrijorat atunci de independența presei sau a magistraților.
Mai sunt exemple multiple.
Ceea ce nu înțeleg este de ce membrii Rețelei Deontologii se arată atât de speriați. Ar trebui să fie înțelegători. În cazurile amintite nu au fost deloc îngrijorați atunci de independența presei sau a magistraților. Erau încântați să primească rechizitorii, filmări și poze făcute de „paparazzi”. Să le comenteze și să dea lecții de moralitate.
Ce s-a schimbat? Poate că poziția…