Turistii evident ca protesteaza. Multi dintre ei erau obisnuiti ca an de an sa mearga la Mogosa pentru o baie sau pentru o scurta vacanta si nu pot intelege de ce, brusc, nu mai au voie nici macar sa stea la soare pe malul lacului.
Unii dintre ei s-au plans autoritatilor din orasul Baia Sprie, de care apartine zona de agrement. Oficialii dau insa din colt in colt cu explicatiile. Unii recunosc ca e incorect ceea ce se intampla acum, in timp ce altii sunt convinsi ca problema se va rezolva.
Trei hectare au intrat in proprietate privata a celor de la Cabana Mogosa
Lacul Bodi este zona interzisa de cateva saptamani. Maria Cardos, sotia proprietarului Cabanei Mogosa si imprejurimilor, a explicat, pentru eMaramures.ro, ca societatea are tot dreptul sa opreasca accesul la lac atata vreme cat este vorba de un teren proprietate privata.
Suprafata e de trei hectare si a fost castigata legal, dupa cum afirma chiar autoritatile din Baia Sprie, conform Legii 834.
“Avem certificatul care ne atesta proprietatea inca din vara anului trecut. Terenul e privat, poarta e privata, parcarea e privata.. Ne-am saturat de atata mizerie, pentru ca fiecare vine, campeaza si lasa dezastru in urma. Intr-adevar avem paza securizata pentru ca trebuie sa schimbam lucrurile. Vara aceasta nu se va campa la Mogosa.”
Maria Cardos a explicat ca se are in vedere un proiect de dezvoltare turistica a zonei, cu amenajarea unor perimetre speciale pentru camping. Asta insa doar “in masura in care ni se va permite sa miscam lucrurile. Probabil se va intampla anul viitor.”
Santaj prin intermediul turistilor?!
De cealalta parte a baricadei sunt voci care acuza ca exista interese ascunse la Mogosa si ca interdictia aplicata turistilor ar fi un soi de santaj la adresa Consiliului Local (CL) Baia Sprie care a refuzat sa concesioneze teren in zona, desi a existat un proiect de hotarare care a trecut in mai multe randuri prin for.
“Trebuie sa luam rapid o decizie. Problema e ca la Mogosa sunt doi proprietari – Primaria Baia Sprie si Cabana Mogosa. Prima are aproape 11 hectare si cealalta are 3. In urmatoarea sedinta de consiliu vom incerca sa rezolvam problema”, a aratat primarul din Baia Sprie, Valer Barboloviciu.
El a parut destul de surprins de faptul ca turistilor li se interzice camparea la Mogosa, insa s-a aratat increzator ca pe 28 iunie, cand va avea loc sedinta forului administrativ local, situatia va reveni la normal.
Consilierii din Baia Sprie cer documentele de proprietate
Reprosurile care se aduc administratorului de la Cabana Mogosa, Petru Cardos, sunt ca nu ar fi prezentat documentatia privind proprietatea pe care o detine in zona lacului. “Nu am nimic impotriva lui, dar voi cere in scris maine (n.n. marti) sa prezinte documentele de proprietate ca sa stim si noi unde detine acel teren”, a aratat consilierul Dan Mihai.
Alesul local a explicat ca nu e facuta o delimitare clara intre proprietatea societatii Cabana Mogosa si cea a Primariei Baia Sprie. “Dansii nu au niciun drept sa inchida accesul la lac. Ei nu detin nici luciul de apa si nu au in proprietate tot terenul de pe malurile lacului Bodi.”
Mai multi consilieri din Baia Sprie au mentionat ca nu stiau de faptul ca subiectul concesiunii de la Mogosa va fi readus in discutie luna aceasta, la sedinta de CL. Ei spun ca nu au vazut forma proiectului de hotarare si ca se vor impotrivi daca aceasta a ramas neschimbat.
In documentele anterioare se prevedea ca luciul de apa ar urma sa fie concesionat, impreuna cu o parcela de teren, a carei suprafata nu s-a mentionat insa Alesii din Baia Sprie au blocat proiectul de hotarare pentru ca au considerat conditiile cerute concesionarului mult prea facile. “S-a cerut o investitie de minim 25.000 de euro, cand valoarea lacului e imensa si poate aduce beneficii de miliarde. Nu vom accepta asa ceva.”
Pana cand autoritatile din Baia Sprie si proprietarii Cabanei Mogosa vor ajunge la un consens, baimarenii trebuie sa se indrepte spre alte zone de agrement. Variantele sunt putine insa, iar pentru multi nu sunt la indemana. Exista si o parte buna a povestii. Lipsa turistilor va fi prii cu siguranta lacului Bodi care va scapa, macar pentru o vreme, de PET-uri, conserve, sticle si alte resturi pe care multi obisnuiesc sa le lase in urma dupa ce ies la iarba verde.
Sursa: Larisa Tivadar