In toate lacasurile de cult apartinand Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului se fac pregatiri speciale pentru sarbatoarea Botezului Domnului (Boboteaza). In biserici a fost pregatita apa ce va fi sfintita maine, 6 ianuarie. La Catedrala Episcopala Sfanta Treime din Baia Mare au fost adusi peste 3.000 de litri de apa de la izvor si au fost pregatite in jur de 3.000 de sticle din plastic pentru credinciosii care vor dori sa ia “agheasma mare”.
Credinciosii sunt asteptati inca din aceasta seara la Catedrala Episcopala Sfanta Treime pentru a asista la slujba ce incepe cu “Ceasurile imparatesti” ce se savarsesc doar in ajunul marilor sarbatori, cum ar fi Craciunul sau Boboteaza.
La Catedrala Episcopala “Sfanta Treime” din Baia Mare a fost pusa la punct scena de pe esplanada, acolo unde dupa Sfanta Liturghie de maine, 6 ianuarie va fi facuta sfintirea apei, “Agheasma mare”. Arhidiaconul Nifon Motogna ne-a declarat ca aici au fost aduse de la izvor peste 3.000 de litri de apa si au fost pregatite in jur de 3.000 de sticle de plastic ce vor fi impartite credinciosilor care vor veni fara recipientul in care sa-si ia “Agheasma mare”.
Sfanta Liturghie de la Catedrala Episcopala “Sfanta Treime” va fi oficiata de un sobor de preoti in frunte cu PS Iustin Sigheteanu, arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului. Dupa slujba Sfintei Liturghii, incepand cu ora 12.00, pe scena amenajata pe esplanada din fata lacasului de cult, va fi oficiata sfintirea apei (Agheasma mare).
Si la Catedrala Adormirea Maicii Domnului de pe strada Vasile Lucaciu (Catedrala veche), maine, 6 ianuarie, de Boboteaza, va fi slujba arhiereasca, aici fiind asteptat IPS Justinian Chira, arhiepiscopul onorific al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului.
Agheasma mare se savarseste in amintirea botezarii Domnului de catre Sfantul Prooroc Ioan Botezatorul, in raul Iordanului, si se oficiaza atat in ajunul Bobotezei, cand se sfinteste apa cu care preotii boteaza casele, cat si in ziua Bobotezei, cand se sfinteste aghiasma pe care credinciosii o iau acasa si o pastreaza pentru tot anul.
Agheasma se tine la loc de cinste, in vase (sticle) curate, in care se pune de obicei un fir de busuioc. Credinciosii beau din ea pe nemancate, in zilele de post si ajunare sau la sarbatori mari fie inainte, fie dupa biserica. Se obisnuieste sa se guste dintr-insa timp de opt zile in sir, mai ales de la ajunul Bobotezei, pana la odovania praznicului, adica pana la 13 ianuarie inclusiv. In principal, cei opriti de la impartasire se pot mangaia luand agheasma si apoi anafura.
Uneori se stropesc cu agheasma casele si lucrurile, curtile, viile si anumite obiecte din uzul pietatii particulare (cruciulite, iconite ). In caz de boala, bolnavii beau agheasma sau stropesc cu ea partile bolnave ale trupului, spre a ajuta la tamaduire. Daca prisoseste sau s-a invechit, nu trebuie aruncata oriunde, ci se varsa in loc neumblat si curat, pentru a nu fi pangarita.
Sursa: Camelia Tocaci