ISU Buzau si ISU Vrancea au primit miercuri, in jurul orei 3,00, cinci apeluri de urgenta la 112 privind aparitia pe cer a unei lumini pe cer, urmata de un zgomot puternic. Patru apeluri la 122 au parvenit din patru localitati buzoiene si una dintr-o localitate din judetul Vrancea, fenomenul fiind sesizat si de angajatii din cadrul disperceratului ISU Buzau.
‘La putin timp dupa ora 3,00 au fost receptionate patru apeluri din localitatile Parscov, Ramnicelu, Cernatesti si Beceni care sesizau aparitia pe cer a unei lumini orbitoare rosie-galbuie pe cer, urmata de un zgomot puternic’, a declarat, seful ISU Buzau, col. Danut Nicolae.
Potrivit ISU Vrancea, lumina a fost vazuta si de locuitorii comunei vrancene Sbulber care de asemenea au alertat ISU prin numarul de urgenta 112.
‘A fost o lumina orbitoare urmata de un zgomot ca un tunet’, a declarat, prof. Mirela Maciuca din comuna vranceana Spulber.
Potrivit sefului ISU Buzau, angajatii ISU au monitorizat aceasta situatie. ‘Din localitatile mai sus mentionate am solicitat date daca a cazut ceva la suprafata solului, ca sa putem concentra fortele, dar nu s-a pus problema unei interventii de urgenta’, a mai spus sursa citata.
Dr. Magda Stavinschi, de la Institutul Astronomic al Academiei Romane, considera ca meteoritul vizibil in noaptea de marti spre miercuri pe cerul Romaniei este un „fenomen obisnuit”, care nu prezinta o importanta „remarcabila” din punct de vedere stiintific.
„A fost vizibil din Romania. Se pare ca exista niste imagini luate din judetul Vrancea pe site-ul Piticul.ro si a fost raportat la Buzau ca vizibil in alte patru localitati din zona. Este un fenomen absolut obisnuit, dar care nu este previzibil, adica nu putem sa calculam din timp o traiectorie a meteoritului — ma refer la obiect, dara luminoasa numindu-se meteor — pentru ca el se vede doar cand intra in atmosfera terestra”, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, dr. Magda Stavinschi.
Ea a precizat ca, „daca obiectul este foarte mare, se numeste bolid”.
„Nu este cazul, acesta a fost un meteorit, vazut ca un meteor”, a spus cercetatorul, mentionand ca „el este, in general, observat de astronomii amatori, pentru ca, din punct de vedere stiintific, nu prezinta o importanta remarcabila”.
Potrivit astronomului, in tara noastra exista Societatea Astronomica Romana de Meteori, condusa de Valentin Grigore, care face o baza de date in legatura cu toti meteorii vazuti din Romania.
Stavinschi a spus ca, „daca era foarte mare, acesta ar fi cazut pe pamant, astfel de fenomene fiind monitorizate tocmai pentru a fi, eventual, prevazute”.
„In orice caz, nu este vorba de obiecte periculoase, ci doar spectaculoase. In fond, si stelele cazatoare sunt tot niste meteoriti. Tot dare luminoase ale unor obiecte care patrund in atmosfera Pamantului”, a mai spus dr. Magda Stavinschi.
Sursa: Agerpres