Vezi VIDEO
Romania este tara cu cele mai faramitate terenuri agricole din Uniunea Europeana, conform unor date publicate de Institutul National de Statistica. Situatia se regaseste pe deplin la nivelul judetului Maramures, unde 80% dintre fermieri lucreaza terenuri de pana in cinci hectare. Oricum, specificul judetului este bazat pe cresterea animalelor si cultivarea pomilor fructiferi, iar terenul acidentat nu permite existenta unor ferme foarte mari. Totusi, exploatatiile agricole mai mari ar creste si productivitatea, spun specialistii.
In judetul Maramures exista, conform datelor de la Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA), aproximativ 40.000 de fermieri care exploateaza o suprafata agricola de peste 165.000 de ha. Peste 30.000 din acestia exploateaza terenuri cu o suprafata intre unul si cinci hectare. Doar 110 fermieri, adica sub 0,5 %, exploateaza suprafete agricole mai mari de 90 de ha. Aceasta este, de altfel, situatia la nivelul integii tari, iar conform datelor oficiale avem cele mai multe ferme din Uniunea Europeana, dar suntem printre ultimii la randamentul culturilor.
„Prin urmare, avand in vedere ponderea mare, peste 82%, a celor care detin terenuri intre 1 si 5 ha, acesta este specificul in ceea ce priveste ordinul de marime a exploatatiei agricole in judetul Maramures. Sigur ca analiza trebuie sa mearga mai departe pe categorii de folosinta a terenurilor. O suprafata de 2, 3 sau chiar 5 ha in cultura mare este o suprafata mica, chiar si la pajisti permanente, s-ar putea spune ca e o suprafata mica”, dupa cum declara Florin Urs director APIA Maramures.
Specificul judetului nostru il reprezinta pajistile permanente, adica pasunile si fanatele naturale, care ocupa aproape 75% din totalul suprafetelor agricole exploatate. Asa se face ca suntem printre cei mai mari crescatori de bovine si ovine din tara, cu efective de peste 600.000 de capete, dupa judetele Suceava, Mures si Bistrita-Nasaud.
„Chiar si in acest interval, sigur, ordinul de marime a unei exploatatii agricole, de 1pana la 5 ha, este mic. Sigur, el ar trebui sa creasca, poate sa creasca si estimam o crestere in jur de 10 ha sau intre 10 si 12 ha si ar fi suficient pentru o gospodarie, o gospodarie agricola”, a explicat Florin Urs.
Odata cu cresterea suprafetei exploatate ar creste si rentabilitatea, dupa cum spun specialistii. Insa relieful judetului nici nu permite formarea unor ferme de dimensiuni foarte mari.
„Niciodata in judetul Maramures nu vor exista exploatatii mari de 1.000 -2.000 de ha, pentru ca acelea sunt specifice terenurilor arabile, culturilor cerealiere mari sau de leguminoase. Pentru ca nu avem relieful respectiv. Insa rentabilitatea poate fi si la o suprafata mai mica in functie de relieful si de zonalitatea productiei agricole”, a mai spus directorul APIA.
Conform Institutului National de Statistica, suntem pe locul 6 in Europa ca potential de productie, dar cu cele mai faramitate terenuri. Agricultura pierde la noi si din cauza terenurilor nelucrate sau a celor cu rentabilitate scazuta, datorita specificului zonei. De aceea, Florin Urs spune ca trebuie continuata politica de sprijin financiar pentru fermierii care exploateaza zone agricole defavorizate, pentru a-i incuraja sa ramana in acele zone si sa nu migreze spre orase.
Sursa: Sonia Rajnita