Vezi VIDEO
Maramuresenii care au terenuri in zona parcurilor naturale vor beneficia, incepand de anul viitor, de o serie de compensatii de ordin financiar. Anuntul a fost facut in Baia Mare, de catre ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura. Lucia Varga, care a avut o intrevedere cu autoritatile din Maramures, a subliniat ca se lucreaza la un Cod Silvic, care va aduce modificari in modul de gestionare a bogatiilor naturale, dar si in privinta valorificarii lemnului. Ea le-a explicat primarilor maramureseni ca bonificatiile vor fi doar pentru proprietarii de paduri care au inteles sa nu isi defriseze terenurile si sa respecte natura.
Ministrul delegat Lucia Varga a aratat ca, in cursul acestui an, vor fi efectuate o serie de modificari la legea privind contraventiile silvice, urmand sa fie introduse spete care nu existau pana acum. Oficialul Guvernului a subliniat insa ca pe langa inasprirea penalizarilor se doreste si o stimulare a celor care isi ingrijesc padurile aflate in proprietate si ca in acest sens vor fi stabilite, foarte curand, o serie de compensatii banesti.
„In 2014 vor primi proprietarii care au terenuri in parcurile naturale sume intre 40 de euro si 200 de euro. Dreptul de proprietate e sfant. Nu ai voie sa exploatezi padurea conform amenajamentelor silvice, atunci in schimb trebuie sa primesti compensatii stabilite, sigur, conform normelor”, a precizat Lucia Varga, ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura.
Bonusurile financiare pentru proprietarii de paduri din parcurile naturale vor fi dublate de o serie de reguli foarte stricte privind circulatia, transportul si introducerea lemnului pe piata. Se doreste ca documentele destinate insotirii materialelor lemnoase sa nu mai fie scrise de catre persoanele exploateaza perimetre forestiere, ci sa existe o separare foarte clara intre cei care fac comert in domeniu si transportatori. Ministrul delegat a aratat ca se impun astfel de masuri deoarece au fost depistate foarte multe ilegalitati si nereguli, iar Maramuresul este unul dintre judetene campioane in ceea ce priveste furtul de lemn.
“In acest moment exista, din pacate, agenti economici care isi procura documente pe care apoi le declara pierdute, mai cumpara inca o data borderoul cu documente, iar dupa aceea il foloseste si pe cel declarat pierdut si pe celalalt. Deci, cu alte cuvinte, fura cu acte. Sunt lucruri pe care chiar nu le mai putem tolera, de aceea vom face aceste modificari legislative”, a declarat Lucia Varga.
Referitor la modificarea Codului Silvic, ministrul Lucia Varga a explicat ca se va introduce o prevedere privind interzicerea vanzarii lemnului pe picior, adica se vor interzice vanzarile prin estimarea suprafetei si se va impune masurarea efectiva a produsului brut. Singurele exceptii permise vor fi acelea in care proprietarii care detin paduri vor dori sa faca exploatari cu mijloace proprii.
Oficialul de la Bucuresti a mai aratat ca se doreste incurajarea prelucrarii lemnului in tara si descurajarea exportului de bustean, care a devenit in ultimii ani o problema. In acest sens, ministerul va acorda drept de preemtiune pentru firmele care achizitioneaza lemn prin agenti economici, crescand astfel valoarea economica la nivel national.
Sursa: Anca Popescu Glodan