Vezi VIDEO
„Noi vrem… pasunea” pare sa fie sloganul unei Asociatii de Producatori Agricoli din localitatea Fersig. Agricultorii cer sa administreze o parte din pasune pentru a incasa subventia acordata prin Agentia de Plati si Interventie in Agricultura Maramures (APIA) si pentru a putea folosi banii asa cum cred de cuviinta. In prezent, cele aproape 900 de hectare ale pasunii comunale sunt administrate de Consiliul Local Satulung, printr-un contract de participatiune incheiat cu inca cinci asociatii agricole.
Reprezentantii Asociatiei de Producatori Agricoli din Fersig „Fersigana” au facut pana acum numeroase demersuri la institutiile statului pentru a primi in administrare o parte din pasunea apartinatoare comunei Satulung. Oamenii au ajuns la prefect, la primarie si au trimis memorii si la institutiile centrale din Bucuresti.
Agricultorii se considera nedreptatiti pentru ca nu reusesc sa devina proprietarii a aproximativ 300 de hectare din pasune, ceea ce le-ar da posibilitatea sa obtina si subventiile acordate de APIA. La mijloc e vorba de zeci de mii de euro, in conditiile in care sprijinul financiar consta in acordarea unei subventii de 139 de euro/hectar. In prezent, banii incasati de la APIA merg direct in contul Primariei Satulung, tinand cont ca pentru administrarea pasunii e incheiat un contract de participatiune intre Consiliul Local si alte cinci asociatii.
„Nu a fost niciodata transparenta, nu s-a dat o dare de seama, cum s-au cheltuit banii respectivi. Lucrarile care se fac, se fac fara licitatie. Nu se stie niciodata, daca am intrebat ce lucrare face tractorul pe pasunea respectiva nimeni nu stie nimic. Primarul decide de la el putere ce lucrari se fac, cu ce pret, noi ne trezim ca ramanem fara bani in cont. De exemplu, s-a spart o conducta de apa si a trebuit sa mergem sa lucram noi pentru ca nu sunt bani”, a declarat presedintele Asociatiei de Producatori Agricoli „Fersigana”, Ionut Grigore.
Primarul comunei Satulung, Bujorel Muresan, sustine insa ca s-a ajuns la aceasta situatie pentru ca tocmai localnicii au refuzat o alta varianta de administrare a pasunii. In urma referendumului facut printre cetatenii comunei, acestia au aratat ca nu doresc sa concesioneze pasunea, pentru ca acest lucru le-ar putea aduce si taxe suplimentare.
„E facut un contract de asociere in participatiune. Consiliul Local e proprietarul pasunilor. Se scoate la licitatie, dar nu vor cetatenii, crescatorii de animale. Problema este ca se scoate la licitatie si toti cei din raza comunei si din afara au dreptul sa participe la licitatie. Subventiile sunt date pentru a intretine pasunile si e posibil sa le repuna taxe, de aici frica cetatenilor”, a explicat primarul comunei Satulung, Bujorel Muresan.
Oficialii de la APIA Maramures cunosc problema din Satulung, insa nu pot interveni in acest caz. Conducerea institutiei a aratat ca neintelegerea iscata intre producatori si primar poate fi rezolvata doar de comun acord sau in instanta. „Cei de la Fersig au considerat ca au fost nedreptatiti si li s-a incalcat un drept, nu li s-a raspuns la solicitarea sa detina o parte din pasune. Aici e un conflict pe care il pot rezolva numai acolo”, a spus directorul executiv al APIA Maramures, Florin Urs.
Pe de alta parte, oamenii au fost sfatuiti ca, in cazul in care nu e gasita nicio alta solutie care sa-i multumeasca, sa se adreseze instantei.
Sursa: Camelia Tocaci