Vezi VIDEO
Temperaturile mai ridicate decat normalul termic din aceasta perioada au dus la grabirea evolutiei fazelor de vegetatie. Astfel, pomii fructiferi au inflorit mai devreme cu aproape o luna decat se intampla in alti ani. Specialistii fitosanitari se tem ca productia va fi afectata daca in luna mai se vor inregistra brumele tarzii, specifice Maramuresului. In plus, recolta buna e conditionata si de cantitatile de precipitatii care se va semnala in urmatoarea perioada.
Vremea deosebit de calda pentru aceasta perioada n-a ramas fara efecte asupra culturilor agricole. Daca in anii precedenti se observa inflorirea pomilor la inceputul lunii mai, acum fenomenul a fost inregistrat inca din luna martie. Aceste conditii climatice au dus si la inmultirea bolilor si daunatorilor.
„S-a observat ca de la inceputul anului si pana acum ne-am confruntat cu temperaturi mult mai ridicate fata de temperaturile normale aferente lunilor respective. Prin urmare, conditiile climatice din ultima perioada au favorizat declansarea fazelor de vegetatie a tuturor culturilor agricole, dar si trecerea la viata activa a bolilor si daunatorilor mai repede decat in anii cu conditii normale. Fazele de vegetatie s-au dezvoltat mai intens in luncile raurilor si in campie la toate culturile agricole. Avansul fenologic inregistrat in acest an e de cel putin 3-4 saptamani, mai precis 4 saptamani fata de anii cu conditiile normale”, a afirmat consilierul superior din cadrul Unitatii Fitosanitare Maramures, Melania Olteanu.
Specialistii avertizeaza ca stadiul avansat de vegetatie va favoriza inmultirea daunatorilor, motiv pentru care agricultorii au fost avertizati sa recurga din timp la tratamentele care se impun in astfel de situatii. Deja primele probleme au aparut la mar, dar si la coacaz, agris si afin.
„Stadiul acesta de vegetatie a culturilor va sensibiliza culturile agricole in urmatoarea perioada. Ele vor fi mult mai vulnerabile atat la agentii patogeni, cat si la daunatori. Din punct de vedere fitosanitar putem spune ca pana la aceasta data am recomandat mai multe tratamente fitosanitare, tratamente pe care in mod normal le recomandam abia in aprilie”, a mai spus Melania Olteanu.
Nu este insa singurul hop de care trebuie sa treaca fermierii ce isi doresc o productie buna. Tinand cont de experientele din anii anteriori, cand la inceputul lunii mai erau semnalate brume tarzii, acestia nu au decat sa spere ca inghetul va ocoli judetul Maramures in primavara acestui an. In plus, pentru o recolta multumitoare e nevoie si de ploi, chiar daca rezerva in acest moment la nivelul solului este suficienta.
Sursa: Camelia Tocaci