Vezi VIDEO
Strainii vor avea liber la cumpararea de terenuri agricole in Romania, din 2014. Fermierii maramureseni sunt extrem de revoltati si spun ca, daca nu se va modifica legislatia, acest lucru va insemna un dezastru pentru agricultura nationala. Si oficialii Directiei Judetene pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Maramures (DADR) sunt de parere ca liberalizarea pietei funciare va dezechilibra sectorul agricol.
Prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana, Romania s-a obligat sa liberalizeze piata funciara din 1 ianuarie 2014. Intrarea in vigoare a acestui document va permite strainilor sa cumpere terenuri agricole in tara fara restrictii. Agricultorii maramureseni sunt indignati de aceasta prevedere si spun ca e nefiresc ca in Romania nu se fac demersuri pentru a impiedica aplicarea tratatului, in conditiile in care in Ungaria, spre exemplu, vanzarea terenurilor agricole strainilor e pedepsita chiar cu inchisoarea.
In opinia presedintelui Federatiei Nationale a Crescatorilor de Bovine, Claudiu Franc, libertatea acordata strainilor pentru a cumpara terenurile agricole ar insemna „un dezastru” pentru Romania.
”Pentru fermierii din Romania, ar fi un dezastru pentru ca ei sunt decapitalizati, nu au bani sa-si cumpere terenuri. Trebuie sa pregatim legislatia in asa fel incat sa se creeze fonduri mutuale, pe care fermierii din Romania sa-si cumpere terenuri sa poata lua un credit cu garantia terenului pe care il achizitioneaza, pentru ca pamantul sa ramana in proprietatea fermierilor agricoli din Romania”, a aratat Claudiu Franc.
Si responsabiliii DADR Maramures considera ca liberalizarea pietei funciare n-ar fi deloc o masura benefica.
„Este o masura care va regla piata funciara, dar in acelasi timp o va dezechilibra in sensul ca pe teritoriul Romaniei vor putea sa cumpere persoane ce nu sunt romani. Ma gandesc ca sunt oameni ce au sume imense de bani si vor veni si vor creste preturile la terenuri. Ar fi lucrul cel mai de nedorit, daca noi n-am fi proprietari la noi in tara”, a declarat directorul DADR Maramures, Virgil Tantas.
Virgil Tantas a precizat ca, deocamdata, investitorii straini n-au fost prea interesati de terenurile din Maramures, ci mai degraba de cele din Baragan si Banat, insa dupa liberalizarea pietei funciare, se asteapta ca numarul acestor tranzactii sa creasca. In acest context, atat fermierii, cat si oficialii institutiilor raspunzatoare de politicile agricole spera ca guvernantii sa faca demersuri pentru a obtine amanarea intrarii in vigoare a Tratatului de Aderare, iar intre timp sa fie schimbata si legislatia romaneasca, astfel incat sa fie avantajati proprietarii agricoli din Romania.
Sursa: Camelia Tocaci