”La agricultură erau două segmente care trebuiau rezolvate – sistemul integrat de administrare şi control, respectiv identificarea parcelelor agricole. Maramureşul nu stă gozav la acest capitol. Problema a fost rezolvată în numai 9 unităţi administrativ-teritoriale din 76. În alte 4 se lucrează, dar e foarte slabă mişcarea”, a declarat subprefectul Achim.
Acesta a explicat că vina aparţine autorităţilor centrale, care nu au pus la punct sistemul de distribuţie a ortofotoplanurilor, acele fotografii din avion pe baza cărora urmează să se facă parcelarea.
”Planurile încă nu au ajuns în Maramureş. Agenţia din Bucureşti a încheiat contracte cu firme private şi ea trebuie să gestioneze situaţia. Eu am luat legătura cu reprezentanţii administraţiei centrale şi sperăm să le primim foarte curând. Dacă ni le dau, noi suntem în măsură să punem la punct sistemul până la finele anului”, a mai spus Gheorghe Achim.
Pe segmentul Sanitar-Veterinar, unde România avea, de asemenea, steguleţ roşu, autorităţile maramureşene spun că suntem în grafic. ”De două luni insistăm pe eliminarea animalelor bolnave. Incineratoare nu există în judeţ, aşa că nu avem de aplicat exigenţele deosebite solicitate acestui sector”, a precizat şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare Maramureş, Carol Balko.
În ce priveşte finanţele publice, unde oficialii europeni au cerut să fie pus la punct un nou sistem de plăţi pentru accize şi taxe, steguleţul roşu a fost doborât de la centru. Reprezentanţii ministerului finanţelor au rezolvat problemele prin modificările aduse vechiului Cod Fiscal şi prin creşterea ritmului de colectare a dărilor.
Sursa: Larisa Tivadar