Vezi VIDEO
Cu excluderea de la plata pe suprafata agricola se pot alege fermierii maramureseni care ard miristile si resturile vegetale de pe terenurile arabile. Oficialii Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) Maramures spun ca nu este permisa arderea vegetatiei pajistilor permanente deoarece afecteaza solul. Acestia au mai aratat ca in Maramures au fost cazuri frecvente de aprindere a suprafetelor agricole, insa pana acum autorii au ramas necunoscuti.
Fermierii maramureseni care solicita plati pe suprafata trebuie sa respecte mai multe conditii agricole si de mediu. Printre aceste prevederi se numara si interzicerea aprinderii miristilor si resturilor vegetale.
“Vegetatia nedorita nu trebuie arsa, trebuie distrusa, altfel afecteaza materia organica a solului. Nu e permisa nici macar arderea ierbii ramase dupa cosit. Aceste cerinte sunt niste conditii pe care fermierul si le asuma odata cu depunerea cererii de plata. In judetul Maramures ponderea suprafetelor agricole o reprezinta pajistile permanente, respectiv pasunile si fanetele naturale, deci cazurile cele mai frecvente sunt aici”, a declarat directorul APIA Maramures, Florin Urs.
Reprezentantii APIA spun ca in cazul in care se descopera ca fermierii se fac vinovati de aceste fapte, acestia risca sanctiuni drastice, ajungandu-se pana la excluderea de la plata subventiilor pentru suprafetele agricole.
“In cazul in care fermierul e vinovat pentru ca si-a aprins miristea sau suprafata de pajiste permanenta, sanctiunea este maxima si considerata de gravitate mare. Se exclude de la plata intregii suprafete a parcelei, chiar daca e afectata numai o parte a parcelei. Poate fi afectat substantial daca suprafata parcelei respective este considerabila si se poate ajunge pana la excluderea de la plata pe anul respectiv sau chiar sanctiuni multianuale”, a precizat Florin Urs.
Pentru identificarea cazurilor in care fermierii ard miristile sau resturile vegetale, reprezentantii APIA colaboreaza cu Garda de Mediu si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Maramures care anunta imediat institutia cand are cunostinta de astfel de fapte. De altfel, Florin Urs a adaugat ca in judet au fost cazuri frecvente de aprindere a resturilor vegetale, insa n-au fost considerati vinovati fermierii, ci persoane necunoscute.
Sursa: Camelia Tocaci