Vezi VIDEO
Guvernul a aprobat in aceasta saptamana modalitatea de acordare a ajutoarelor pentru fermieri pentru perioada 2015-2020. Astfel, din acest an va exista osingura cerere de plata pe care o vor completa fermierii, care trebuie sa vizeze atat ajutoarele europene cat si cele nationale. Cea mai importanta modificare priveste introducerea unei plati stimulative, pentru fermierii care au suprafete intre 5 si 30 de hectare.
Fermierii vor face, de anul acesta, un singur drum la Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) pentru a beneficia de subventiile europene, dar si de cele acordate de statul roman. Solicitantii trebuie doar sa aiba asupra lor toate documentele justificative pentru categoriile de plati solicitate.
„In functie de reglementarile care impuneau acest sprijin financiar, fermierii se prezentau la APIA pentru depunerea cererilor si solicitarea subventiilor, de doua ori de trei sau chiar de patru ori. Acuma acea cerere de plata unica, va cuprinde toate aceste scheme si pe cele de dezvoltare rurala legate de suprafata, cum ar fi zonele defavorizate, iar la noi in judet este zona montana defavorizata intr-o proportie semnificativa precum si schemele pentru agromediu si clima”, conform declaratiilor lui Florin Urs, director APIA Maramures.
Numarul ajutoarelor de care pot beneficia fermierii creste din acest an. Pe langa schema de baza unica pe suprafata s-au mai introdus cateva subventii pentru lucratorii din agricultura.
„Schema de plata redistributiva, care se refera la o plata suplimentara, pentru acei fermieri care detin terenuri si le exploateaza intre 5 si 30 de hectare. Acestia vor primi o plata suplimentara care din evaluarile facute pana acum s-ar putea sa fie pana in 40 de euro peste plata de baza. Apoi schema de plata pentru imbunatatirea conditiior de clima si mediu. Aceasta va avea un cunatum de 30% din plata unica pe suprafata”, a informat Florin Urs.
Si fermierii tineri, cu varsta sub 40 de ani si care acum pornesc o afacere in domeniu vor fi ajutati in primii ani. Directorul APIA Maramures a dat detalii despre acest ajutor: „Acestia vor primi o plata mai mare cu 25% raportat la schema de baza, pe o perioada de 5 ani, din care se va scadea perioada de la instalare si pana la momentul depunerii primei cereri de plata pe aceasta schema pentru fermierii tinerii. Apoi este sprijinul cuplat de productie in sectorul vegetal la circa 19 culturi si in sectorul cresterii animalelor la speciile bovine, ovine si caprine”.
Micii fermieri, care nu primesc mai mult de 1.250 de euro pe hectar, pot beneficia de o schema optionala de ajutor, daca indeplinesc anumite conditii. Daca opteaza pentru aceasta varianta, va fi singurul ajutor pe care il vor primi.
Reprezentantii APIA spera ca procesul de depunere a cererilor sa poata demara de la jumatatea lunii martie. Procesul de depunere se va incheia in 15 mai. Dupa aceasta data, fermierii mai au la dispozitie inca 25 de zile pentru solicitari, dar cu penalitati de 1% pentru fiecare zi lucratoare de intarziere.
Cei peste 40.000 de fermieri din judet vor fi programati sa se prezinte la cele sapte centre locale ale institutiei, din judet, pentru evitarea supraaglomerarii ghiseelor.
In acest an, pentru Romania au fost alocate 1,6 miliarde de euro pentru platile din agricultura.
Sursa: Sonia Rajnita