Vezi VIDEO
Datele din cererile depuse de fermierii maramureseni vor fi transferate incepand de maine, 11 iulie, in sistemul de control. Functionarii Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) Maramures vor trece apoi la un control administrativ, dupa care aleatoriu se vor face verificari in teren, dar si prin teledetectie, adica prin efectuarea unor zboruri deasupra suprafetelor de teren pentru care s-au solicitat subventii. Anul acesta, peste 37.000 de agricultori maramureseni au cerut un sprijin financiar.
Astazi, 10 iulie, a fost ultima zi in care fermierii au putut depune cereri unice de plata pentru suprafete de teren sau pentru efectivele de animale. La ora 16.30 s-au oprit serverele in care au fost preluate solicitarile.
“Se opresc serverele pentru a trece pe serverul de productie, se va face transferul cererilor din aplicatia online in sistemul integrat de administrare si control. Pana azi dimineata au depus cereri in judetul nostru, cereri unice de plata, peste 37.000 de fermieri cu o suprafata de 154.000 de hectare. Peste 22.000 de cereri sunt si pentru schemele de plata in zonele defavorizate si alte mii de cereri in acele unitati administrativ-teritoriale unde se pot accesa masurile de agro-mediu si de agricultura ecologica”, a informat directorul executiv al APIA Maramures.
De maine, incepe insa testul cel mai greu pentru fermieri. Acestia vor fi supusi verificarilor pentru a se vedea daca datele declarate coincid cu realitatea din teren. Intr-o prima faza va fi un control administrativ, adica in sistemul informatic, dupa care verificarile se vor muta din luna august in teren, urmand sa se incheie la finele lunii septembrie.
“Dupa primul control administrativ, efectuarea primei parti de control in sistemul informatic, toate cererile vor intra la o esantionare aleatorie si o esantionare de risc pentru acele suprafete legate fie de eligibilitate, fie de valori mai mari la depunere: suprafate mai mari, numar mai mare de capete de animal. Acestea vor intra in esantioane de control, o parte din verificari se vor efectua prin teledetectie, prin efectuarea unor zboruri si interpretarea rezultatelor, altele vor fi controale clasice in teren atat pe suprafetele existente si declarate, cat si pentru scopurile de agro-mediu, clima”, a adaugat Florin Urs.
Primii bani ar urma sa ajunga la fermieri incepand cu data de 16 octombrie, in cazul in care Romania va solicita si in acest an Comisiei Europene plati in avans si daca se va primi unda verde de la comisarii europeni. In caz contrar, fondurile vor incepe sa fie repartizate cel mai tarziu din 1 decembrie si se vor achita pana la data de 30 iunie 2016.
Sursa: Camelia Tocaci