Incalzirea globala va determina o scadere a productiei de grau la nivel mondial cu 6% in medie pentru fiecare grad Celsius in plus, ceea ce scoate in evidenta necesitatea unor culturi rezistente la caldura, releva un studiu publicat luni de o echipa internationala de oameni de stiinta.
Aceasta scadere prognozata a recoltelor este mai mare mare decat se credea anterior si este de asteptat sa se produca mai repede, incepand chiar cu mici cresteri de temperatura, relateaza Reuters. Cercetatorii au facut aceste calcule folosind modele simulari pe computer si experimente pe teren.
In ultimele decenii, recoltele de grau au scazut in zonele mai calde, cum ar fi India, Africa, Brazilia si Australia. Acest declin nu a fost compensat de productiile bune din regiuni mai reci, precum Statele Unite, Europa si China, arata studiul. Dar cercetatorii spun ca pagubele provocate culturilor de temperaturile ridicate pot fi limitate prin dezvoltarea de noi tipuri de grau rezistente la caldura.
In luna martie, Comitetul interguvernamental al ONU privind schimbarile climatice a estimat ca productiile de grau, orez si porumb vor scadea in cazul cresterii temperaturii globale cu 2 grade peste nivelul de la sfarsitul secolului trecut.
Temperatura medie la nivel global a crescut cu aproximativ 0,9 grade Celsius fata de perioada preindustriala si se asteapta sa creasca cu 0,3-4,8 grade Celsius in acest secol, in functie de cantitatea emisiilor de gaze cu efect de sera.
Sursa: Agerpres