Vezi VIDEO
Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR) a avertizat ca Romania pierde anual circa 330 milioane euro din cauza pamanturilor lasate sa se umple de balarii. Aproximativ trei milioane de hectare de teren din Romania nu sunt cultivate. La nivelul judetului Maramures, jumatate terenurile agricole au fost lucrate in aceasta primavara, sustine conducerea Directiei Judetene pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Maramures. Responsabilii DADR spun ca a crescut cu un sfert suprafata insamantata in acest an, in judet, insa admit ca datele nu coincid neaparat cu realitatea, avand in vedere ca statistica se bazeaza pe informatiile venite de la primarii.
La nivelul ministerului agriculturii, se afla in discutii o lege care ar aduce penalitati fermierilor care nu isi lucreaza terenurile agricole. Agricultorii sunt de parere ca ar fi binevenit un astfel de act normativ, in conditiile in care hectare intregi de pamant au fost lasate de izbeliste. Directorul Directiei Judetene pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Maramures, Virgil Tantas, sustine ca in judet, in acest an, aproape 58 % din suprafata agricola a fost insamanatata.
“Pana acum, s-au insamantat cam 58 % din suprafetele care scontam ca vor fi lucrate in aceasta primavara. Din cele 52.824 hectare, s-au lucrat si insamantat, 30.758 hectare. Fata de anul trecut, in aceasta primavara presupunem ca se va lucra cu circa un sfert mai mult decat anul trecut”, a declarat Virgil Tantas, directorul DADR Maramures.
Conducerea Directiei Judetene pentru Agricultura informeaza ca datele statistice privind suprafetele de teren lucrate vor fi communicate pana in 15 iunie, insa recunoaste ca acest lucru nu inseamna neaparat ca ele reflecta si realitatea din teren, in conditiile in care totul se face la nivel declarativ. Agricultorii vin la primarii, comunica hectare de teren lucrate, insa nu exista specialisti care sa verifice daca intr-adevar datele sunt adevarate.
“Aceasta campanie de primavara se va incheia in 15 iunie, data la care primariile din judetul nostru vor trebui sa raporteze acele date statistice care se dau in fiecare an”, a mai spus Virgil Tantas.
Directorul de la Agricultura este de parere ca n-ar fi rau sa fie gasite solutii care sa ii stimuleze pe fermierii maramureseni sa-si lucreze pamantul. Virgil Tantas crede ca maramuresenii ar fi mai castigati daca si-ar ceda terenurile in favoarea celor care “vor sa faca agricultura performanta”.
Sursa: Camelia Tocaci