Vezi VIDEO
Aflux de fermieri la Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura Maramures (APIA). In 15 iunie, a expirat termenul pana la care maramuresenii au putut depune cereri pentru subventiile pe suprafata de teren agricol sau capete de animale, fara sa li se perceapa penalizari. Cu toate acestea, ieri la agentiile locale erau inca numerosi fermieri care au venit sa-si depuna documentatiile. Pana acum zeci de mii de maramureseni au solicitat subventii pentru suprafetele de teren utilizate sau pentru speciile de animale pe care le cresc in propriile gospodarii.
Maramuresul ocupa locul al saselea intre judetele tarii in privinta numarului de cereri unice pentru plati directe depuse la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura. Pana astazi, la institutia judeteana s-au inregistrat peste 30.500 de solicitari de subventii, iar fermierii continua sa vina sa-si depuna documentatiile pentru a primi un sprijin financiar. Cereri vor fi preluate pana la inceputul lunii iulie, dar fermierii vor fi penalizati cu 1% pentru fiecare zi de intarziere.
“Pana in 15 iunie, la ora 24, Centrul Judetean APIA Maramures a preluat peste 30.500 de cereri. Prin urmare, atatia fermieri au depus cererile unice pentru plati directe, atat pentru suprafetele de terenuri utilizate, cat si pentru speciile de animale pe care le cresc. Suprafata s-a ridicat la peste 120.000 de hectare. Pana la ora actuala am ajuns la circa 80% din suprafata preluata anul trecut, insa de astazi incepand si inca 25 de zile, pana la data de 10 iulie 2015, se preiau in continuare cereri cu o penalizare cu 1%”, a declarat directorul APIA Maramures, Florin Urs.
Pana la finele perioadei de depunere a cererilor, reprezentantii APIA estimeaza ca se va inregistra un total de circa 35.000 de fermieri. Multi dintre maramureseni vin abia pe ultima suta de metri, deoarece trebuie sa-si completeze documentatia care trebuie depusa.
“Estimam un numar total, la sfarsitul perioadei, de in jur de 35.000, cu aproximativ 130.000 de hectare. Sunt multi fermieri cu suprafete mici. Daca in judetul Braila sunt de exemplu 14.000 de fermieri, in Calarasi cam 7.500 de fermieri, aici arendasii au suprafate de sute, de mii de hectare, aici sunt cate 2, 3, 4, 5 hectare”, a adaugat Florin Urs.
Dupa data de 10 iulie, specialistii APIA vor merge in teren pentru a verifica daca datele din documentatiile depuse coincid cu realitatea. Controalele ar urma sa se finalizeze in jurul datei de 30 septembrie. Acolo unde vor fi descoperite ilegalitati sau erori in declararea datelor se vor da sanctiuni: acestea pornesc de la cateva procente de penalizare si pot ajunge pana la excluderea de la plata subventiilor sau chiar la sanctiuni multianuale. Banii reprezentand sprijinul financiar ar putea fi platiti in avans fermierilor, din 16 octombrie.
Sursa: Camelia Tocaci