Vezi VIDEO
Subventii complementare acordate tinerilor fermieri in primii cinci ani de instalare sunt prevazute in noua Politica Agricola Comuna, negociata de comisarii europeni pentru perioada 2014-2020. Conform aceleiasi reforme, Romania va avea posibilitatea sa acorde o parte dintre subventiile directe, cuplate cu productia, dar si sa majoreze subventia la hectar pentru agricultorii din zonele defavorizate.
Presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, Claudiu Franc a declarat ca noua Politica Agricola Comuna aduce mai multe noutati pentru fermieri. Mai mult, acesta sustine ca in noua reforma au fost adoptate cateva puncte contradictorii care n-au fost acceptate de Ministerul Agriculturii si care erau semnate de cele 13 organizatii din agricultura.
Printre elementele de noutate se numara conditionarea platilor pentru practicile agricole verzi. De asemenea, pentru fermele mici se va acorda o plata fixa simplificata, iar agricultorii nu vor mai fi obligati sa completeze in fiecare an cereri de plata. Si tinerii fermieri vor beneficia de anumite facilitati de instalare.
“Este prevazut ca 2% din totalul sumei sa fie alocata proiectelor de instalare a tinerilor. La plata subventiilor, tinerii care au accesat masura 112 vor beneficia de un plus de prima de plata de 25%. Daca are animale, primeste 25% pe cap de locuitor, daca are teren primeste 25% in plus fata de un fermier normal”, a afirmat presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, Claudiu Franc.
Conform negocierilor purtate de comisarii europeni, pentru cei sapte ani, in Romania ar urma sa fie alocate aproape 20 de milioane de euro pentru agricultura. “Pentru Romania, PAC 2014 – 2020 inseamna aproape 20 de miliarde de euro. Suma pare enorma la prima vedere, dar e o suma mica, ce ne da mult de furca in ceea ce priveste pilonul 2, unde avem doar 8,1 miliarde si unde avem cateva noutati ce vor impiedica dezvoltarea fermei”, a precizat Claudiu Franc.
Agricultura ramane si in perioada 2014 – 2020 principalul capitol de cheltuieli al UE cu aproximativ 38% din bugetul global.
Sursa: Camelia Tocaci