Vezi VIDEO
Creste interesul maramuresenilor pentru agricultura ecologica. Oficialii Directiei Judetene pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Maramures (DADR) au aratat ca daca anul trecut au fost 17 operatori in acest domeniu, numarul lor a ajuns la 80 in 2011. Totusi, autoritatile maramuresene s-au aratat rezervate in privinta calitatii produselor ecologice din judet si au cerut explicatii responsabililor din agricultura.
Tot mai multi agricultori din Maramures sunt interesati de agricultura ecologica. Cel putin asta reiese din datele Directiei Judetene pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Maramures. De la 17 operatori s-a ajuns la 80 care se ocupa de agricultura ecologica.
Directorul DADR Maramures, Virgil Tantas, spune ca, in conformitate cu legislatia in vigoare, cei care doresc sa practice agricultura ecologica au obligatia sa se autorizeze si sa incheie un contract cu o firma specializata.
“Trebuie sa-ti gasesti o firma care face acea inspectie ecologica. Acele firme care sunt autorizate de Ministerul Agriculturii sunt postate pe site-ul ministerului, sunt in numar de 17 in intreaga tara. De la noi de la Directie putem sa le spunem agricultorilor unde sunt aceste firme”, a afirmat Virgil Tantas.
Explicatiile conducerii DADR nu le-au convins insa pe autoritatile maramuresene, care au serioase semne de intrebare in privinta calitatii produselor ecologice din judet.
“Dar cum stabileste firma respectica, de exemplu, ca gaina face oua ecologice? Azi le vand ecologice, maine le vand stresate”, a remarcat prefectul judetului Maramures, Sandu Pocol.
Directorul DADR a aratat ca singura certitudine poate fi contractul incheiat intre agricultor si firma autorizata. Documentul atesta faprul ca s-a efectuat o inspectie care a urmarit daca sunt respectate normele privind producerea unor marfurilor ecologice, de origine animala sau vegetala.
„In baza contractului si in fisa de inregistrare, fermierul se angajeaza sa produca un anumit produs ecologic, vegetal sau animal. Se inregistreaza la noi, in urma acelui contract. In urma inregistrarii, merge la APIA pentru a obtine acea subventie ce i se da de la APIA, dupa care el se angajeaza ca trei ani sau cinci ani sa respecte anumite norme in ce priveste acea ecoinspectie”, a precizat Virgil Tantas.
In primele zece luni ale anului, au fost efectuate 53 de inspectii la producatorii care fac agricultura ecologica. Actiunile de control au fost axate pe respectarea cerintelor impuse de catre organismele de inspectie si certificate in conformitate cu prevederile actelor normative in vigoare. Nu au fost gasite nereguli in activitatea desfasurata de catre producatorii agricoli, dupa cum au mentionat oficialii DADR Maramures.
Sursa: Camelia Tocaci