Vezi VIDEO
Maramuresenii ar putea consuma in acest an mai multe legume si fructe din import. Din cauza arsitei si a secetei, productia agricola autohtona are foarte mult de suferit. In piete, cantitatea de legume din fermele maramuresene e tot mai redusa, iar legumicultorii spun ca doar ploile i-ar mai putea ajuta sa recupereze din pagubele suferite pana acum.
Desi se anunta un an agricol bun, planurile fermierilor din intreaga tara au fost date peste cap, ca urmare a caldurii dogoritoare semnalata pe intreg teritoriul Romaniei. Nici Maramuresul n-a scapat de efectele negative ale caniculei si secetei, astfel incat aproape jumatate din productia de legume a fost afectata.
“In general, am fost afectati de canicula care s-a abatut asupra noastra. Poductia la legume a suferit din cauza secetei. Plus ca, pe langa seceta, arsurile de soare au afectat foarte mult plantele. Aproape 50% e afectata din productia de legume. La fel se intampla si la culturile mari. Si porumbul sufera foarte mult din cauza secetei, nici 50% n-au legat boabele pe stiulete, au ramas foarte mici”, a declarat presedintele Grupului Legumicultorilor din Danestii Chioarului, Vasile Tinc.
Legumicultorii spera sa avem parte de ploi care ar mai putea salva ceva din pagubele avute. In caz contrar, productia va fi compromisa. “Daca se va intoarce canicula cu siguranta va fi mult mai slaba. De exemplu, varza a avut de suferit. S-a redus pe piata. Deocamdata productia e foarte afectata, noi suntem ingrijorati de unde vom reusi sa recuperam ceea ce am investit”, a adaugat Vasile Tinc.
Probleme mari sunt si in pomicultura, unde oscilatiile de temperatura din primavara au lasat in urma efecte negative. Agricultorii spun ca daca anul trecut in Maramures a existat o productie record de fructe, acum cantitatile vor fi mult reduse.
“In acest an au fost culturi afectate in pomicultura, mai mult ca si anul trecut. Anul trecut a fost o productie record, dar anul acesta au fost mult afectate culturile din pomicultura. A fost o perioada mai rece, dar totusi a fost in perioada de inflorire si au fost afectate culturile pomicole, n-au legat fructe si productia se vede”, a declarat directorul executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Maramures (DADR), Virgil Tantas.
Fermierii iau in calcul si varianta maririi preturilor. Ei spun ca deocamdata costurile la legume si fructe sunt foarte mici incat nu-si vor scoate nici macar cheltuielile pe care le-au avut cu irigatiile, care n-au facut fata din cauza temperaturilor extrem de ridicate.
Sursa: Camelia Tocaci