Vezi VIDEO
Crescatorii de animale din zonele defavorizate si-au incasat in ultimele zile, subventiile in agricultura. In contul fermierilor maramureseni au intrat peste doua milioane de euro. Este ultimul an in care agricultorii mai beneficiaza de acest sprijin financiar. De anul viitor va intra in vigoare o alta schema de plata.
Peste 7.000 de crescatori de animale care detin exploatatii agricole in zonele defavorizate din Maramures si-au incasat banii de la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA). Sprijinul financiar a fost unul important, mai ales ca in judet sunt multe localitati unde terenurile agricole sunt situate la altitudini mari sau in zone abrupte.
„In jur de 900 de crescatori de ovine au primit 350.000 de euro si 6.770 de crescatori de bovine si bubaline au primit 1,9 milioane de euro. In total, in judetul Maramures, au ajuns in contul fermierilor 2,3 milioane de euro. Cuantumul a fost in felul urmator: pentru o oaie s-a primit 3,43 euro/cap, pentru vaca de lapte – 82,09 euro, pentru bivolite – 187, 5 euro/cap, pentru taurinele de carne – 300 euro/cap”, a afirmat directorul APIA Maramures, Florin Urs.
A fost ultimul an in care s-a mai acordat acest ajutor specific fermierilor din zonele defavorizate. De anul viitor, regulile se schimba, iar conditiile se inaspresc pentru ca micii fermieri vor fi taiati de pe lista sprijinului financiar.
„Vestea mai putin buna pentru acestia este ca a fost ultimul an in care s-a dat acest ajutor specific. Vom vedea ce se va intampla la anul. Pentru anul in curs vor primi un ajutor suplimentar cei care detin peste zece capete de bovine, sau peste 150 de capete de ovine, cu anumite conditii: sa fie inscrise in registrul genealogic al raselor respective. Prin urmare, aceasta stimulare este orientata in acest an spre fermele ceva mai mari. O sa fie mult mai putini crescatori de animale, cuantumul nu se va ridica pentru aceasta schema la valoarea la care s-a ridicat pentru sprijinul specific”, a adaugat Florin Urs.
Oficialii APIA Maramures au mai aratat ca in continuare vor fi avantajati crescatorii de bivolite de lapte. Acestia pot beneficia de un sprijin financiar, pornind de la un animal detinut in gospodarie.
De altfel, Maramuresul este judetul cu cele mai multe bivolite de lapte din tara. Anul trecut au fost inregistrate peste 800 de capete, cei mai multi crescatori de bubaline fiind situati in Tara Lapusului.
Sursa: Camelia Tocaci