Vezi VIDEO
Peste 400 de hectare de teren agricol au fost calamitate in prima parte a anului, in urma ploilor abundente. In ciuda pagubelor cu care s-au ales, agricultorii maramureseni nu s-au inghesuit sa solicite bani pentru a-si recupera macar o parte din pierderile suferite. Oficialii Directiei pentru Agricultura Maramures cred ca nu e insa tarziu ca de acum inainte sa primeasca cereri din partea fermierilor pentru despagubiri, mai ales ca pana la depunerea, in scris, a solicitarii e obligatoriu de urmat o intreaga procedura.
Ploile din luna mai au lasat in urma pagube si pe terenurile agricole din mai multe localitati maramuresene. Printre fermierii care au avut de suferit se numara cei din zona Somcuta Mare, Farcasa, Ulmeni si Miresu Mare. In urma raportarilor s-a ajuns la concluzia ca sute de hectare de suprafete agricole au fost afectate de calamitati.
“In prima parte a anului 2015, in judetul Maramures, in urma fenomenelor meteorologice deosebite, respectiv ploile care au fost in aceasta perioada au afectat si calamitat partial in judet cateva suprafete de teren. Este vorba despre comuna Farcasa unde au fost calamitate 10,27 de hectare, in Ulmeni-142 de hectare, in Valea Chioarului – 11,17 hectare si in Miresu Mare – 125,59 hectare, in Somcuta Mare, 118,07 hectare. In total 407,1 hectare au fost declarate calamitate in judetul Maramures in urma rapoartelor primite de la primarii, prin sistemul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Maramures”, a precizat directorul executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Maramures (DADR), Virgil Tantas.
In ciuda pierderilor suferite, agricultorii nu s-au grabit sa-si depuna cererile pentru a fi despagubiti. De vina ar putea fi procedura greoaie care trebuie parcursa pentru ca femierii sa ajunga sa solicite un sprijin financiar. Conform legii, la scurt timp dupa retragerea apelor, specialisti din cadrul primariei de pe raza localitatii afectate trebuie sa constate la fata locului care este situatia. Raportul cu concluziile este transmis catre Prefectura si la directiile judetene pentru agricultura, dupa care producatorii agricoli sunt informati ca pot depune cereri pentru a fi despagubiti. Ulterior, o alta comisie se deplaseaza insa la fata locului pentru a analiza solicitarea venita din partea celui pagubit.
“Comisia formata prin ordinul prefectului, din reprezentantul primariei, Directia pentru Agricultura, Directia de Finante Publice, APIA se deplaseaza la fata locului si constata si evalueaza acea cerere a fermierului si numai dupa ce aceasta comisie isi intocmeste documentatia va fi inaintata spre directiile pentru agricultura pentru a fi solicitate, de la Ministerul Agriculturii, sumele de bani care se cuvin in urma calamitatii”, a adaugat Virgil Tantas.
Pe de alta parte, fermierii care indeplinesc conditiile legale pot beneficia de reducerea sumei care trebuie platita in cuantumul impozitului pe venit agricol, in cazul in care au mai mai mult de 30% din suparafata agricola calamitata.
Sursa: Camelia Tocaci