Vezi VIDEO
Fermierii vor avea mai putine drumuri de facut la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) daca doresc sa depuna cereri pentru subventiile agricole. Din primavara acestui an va fi suficienta o singura deplasare la institutia agricola pentru ca documentatia inregistrata va fi valabila pentru toate tipurile de ajutoare financiare. Astfel, cea mai complexa cerere va putea fi facuta pentru aproape 20 de forme de sprijin.
Zilele trecute, la Ministerul Agriculturii, au fost stabilite forma finala si conditiile pe care fermierii trebuie sa le indeplineasca pentru a putea beneficia de toate formele de sprijin care se acorda in cadrul politicii agricole comune pe perioada 2015-2020. Presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, Claudiu Franc, spune ca procedura a fost simplicata pentru agricultorii care vor solicita subventii de la APIA. Astfel, acestia vor avea de facut mai putine deplasari la institutie daca vor dori sa ceara sprijin financiar.
“Nu va mai merge niciun fermier de 7, 8, 12 ori la APIA pentru a-si depune cererea pentru fiecare forma de sprijin, ci va fi o singura deplasare la APIA pe o cerere unica in care va trece subventia pe suprafata, plata redistributiva, plata tanar fermier, inverzire, zona defavorizata , agromediu si ecologic. Cea mai simpla cerere care se va depune de un fermier la APIA, cu cea mai simpla exploatatie, va avea cel putin sapte forme de sprijin, iar cea mai complexa se duce undeva spre 15-18 forme de sprijin”, a declarat presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine, Claudiu Franc.
In acest context, fermierii sunt atentionati sa fie meticulosi atunci cand e vorba de intocmirea documentatiei pentru a nu rata subventiile. Asta cu atat mai mult cu cat au intervenit o serie de modificari si in privinta formelor de sprijin care se acorda.
“Avem prima noutate, este plata redistributiva, ce inseamna toate exploatatiile care depasesc 5 hectare pana la 30 hectare vor primi un sprijin suplimentar in cuantum de circa 40 de euro/hectar. Ce se vrea prin aceasta metoda: incurajarea fermierilor de a se asocia. A aparut o modificare si pentru a incuraja cedarea exploatatiei pentru persoanele care nu mai pot sa faca agricultura sau vor sa se retraga catre alte persoane, denumite fermieri activi. Pana acum trebuia sa fie persoane peste 62 de ani si sa transfere la persoane tinere sub 40 de ani. Acum oricine poate sa-si transfere exploatatia catre o alta persoana cu conditia sa nu mai revina niciodata in viata agricola”, a adaugat Claudiu Franc.
Sumele prevazute pentru platile directe in agricultura sunt consistente. Au aparut si mai multe plati suplimentare. Pentru ca fermierii sa fie informati despre noile prevederi la nivel national se vor organiza mai multe campanii de informare a agricultorilor. Noile masuri vor intra in vigoare de la 1 martie, data de la care fermierii vor putea merge la APIA sa-si depuna cererile pentru subventii.
Sursa: Camelia Tocaci