Fermierii mari si mici din Romania cultivatori de cartofi doresc ca acest produs sa fie inclus pe lista alimentelor la care TVA sa fie redus cu 9%, cartoful fiind considerat a doua paine a tarii si un aliment care va intra in sistemul de asigurare a sigurantei alimentare in Romania.
„Cea mai mare problema a fermierilor care produc cartofi este cea economica. Pretul cartofului este sub cel de productie, fermierul fiind obligat sa vanda cu 0,35-0,40 de bani un kg, iar pretul de productie este de 0,55 de bani. Trebuie un sprijin substantial, si cand spun sprijin substantial ma refer la decizia care este acum in discutie publica pentru noul Cod Fiscal privind reducerea cu 9% a TVA la o serie de alimente, iar noi dorim ca si cartoful sa fie inclus pe aceasta lista. Am facut demersuri la Ministerul de Finante si la Ministerul Agriculturii si speram ca din anul 2016 acest lucru sa se intample. Dorim imperios acest lucru si in felul acesta evaziunea fiscala care se intampla si este vizibila va fi descurajata. TVA de 24% ca in prezent este coplesitor si imposibil de suportat. Sunt fermieri care vor sa renunte la aceasta cultura sau sa-si reduca substantial suprafetele si ar fi pacat sa se intample acest lucru avand in vedere ca a doua paine a tarii este cartoful si pana la urma este o problema sociala”, a declarat dr. Gheorghe Botoman, presedintele Federatiei Nationale a Cartofului din Romania (FNCR), prezent la Conventia Nationala a Cartofului care se desfasoara la Poiana Brasov, in perioada 3-4 martie.
Printre alte probleme cu care se confrunta cultivatorii din Romania se numara si cele legate de bolile si daunatorii acestei plante care, odata cu schimbarile climatice, s-au inmultit, iar tratamentele sunt foarte costisitoare. Pe langa specialisti din Romania, la intalnirea de la Poiana Brasov participa si invitati din Olanda si Germania, tocmai pentru a prezenta solutii noi in legatura cu tratarea bolilor si a daunatorilor la cartofi.
Importurile foarte mari de cartofi care intra in Romania „pe cai mai putin legale”, dar si embargoul impus Rusiei, fac ca o mare parte din productia de cartofi de anul trecut din tara noastra, de 3,5 milioane de tone, sa nu poata fi absorbita de piata interna, iar activitatile de procesare ale cartofului nu sunt semnificative, sustine presedintele Federatiei Nationale a Cartofului din Romania.
Oficial, in Romania se cultiva o suprafata de 208.000 de ha cu cartofi, fata de 300.000 in anul 1990. „In realitate, Federatia Nationala a Cartofului crede ca suprafata cultivata cu cartofi este mult mai mica, pentru ca la APIA sunt inregistrate in jur de 50.000 de ha. Diferenta este totusi cam mare pentru ca unii fermieri nu declara la APIA toate suprafetele. Este decizia lor. Romania este printre primele trei tari din Europa unde se consuma cartofi in cantitati rezonabile, media pe cap de locuitor fiind de 95 de kg pe an, scotienii si britanicii fiind inaintea noastra”, a afirmat dr. Gheorghe Botoman.
200 de fermieri mari si mici, cultivatori de cartofi din toata tara, sunt prezenti la intalnirea de la Poiana Brasov. Alte subiecte abordate se refera la solutii inovative de fertilizare a culturii cartofului, noi tehnologii pentru fertilizarea foliara, solutii integrate pentru desfacerea productiei autohtone de cartof, oportunitati de finantare a sectorului cartofului in cadrul PNDR 2014-2020 si altele. In sala in care are loc intalnirea a fost organizata o expozitie care cuprinde peste 20 de soiuri de cartof printre care si cartoful de culoare mov, foarte bogat in antioxidanti, un soi recent creat la Institutul de Cercetare a Cartofului si Sfeclei de Zahar de la Brasov, care se gaseste deja pe piata.
Sursa: Agerpres