Vezi VIDEO
Diferentele mari de temperatura din ultimele luni au favorizat aparitia daunatorilor in culturile agricole din Maramures. Specialistii fitosanitari au semnalat ca probleme au fost atat in legumicultura, cat si in pomicultura. Mai mult, agricultorii estimeaza ca in acest an productia de fructe din judet va fi una slaba.
Temperaturile scazute inregistrate dimineata si umezeala din lunile de primavara au contribuit la dezvoltarea bolilor in culturile agricole din Maramures. Specialistii fitosanitari spun ca pomii au fost atacati de monilioza, infectia putand fi observata atat la fructe, cat si la flori. Astfel pe fructele infectate sunt vizibile pete maronii circulare, iar florile afectate se ofilesc si se usuca, la fel si varful lastarilor tineri care se indoaie si arata de parca s-ar fi ars.
“De data aceasta s-au remarcat aceste boli, atat la ramuri, cat si la fructe, atat la culturile de samburoase, cat si in culturile de semintoase, atat in cultura marului si celelalte specii datorata faptului ca infectia s-a produs in perioada infloritului. Atunci au fost proiectiile primare ale acestei ciuperci care au fost favorizate de umiditatea ridicata din aceasta perioada. Totodata, in celelalte culturi agricole s-a remarcat aparitia alternaliozei, in toate tipurile de culturi”, a explicat consilierul superior din cadrul Oficiului Fitosanitar Maramures, Melania Olteanu.
Probleme au mai fost semnalate la fasole si la vita de vie, dar si la arborii si arbustii ornamentali, precum platanul sau artarul. In plus, actualele conditii climatice sunt favorabile aparitiei manei. Specialistii fitosanitari spun ca nu se poate vorbi de culturi agricole compromise, insa este cert faptul ca in acest an, in Maramures, productia de fructe va fi una slaba.
“Datorita patogenilor care s-au inregistrat in aceasta primavara nu am avut culturi compromise, insa temperaturile inregistrate in timpul infloritului mai precis din 24 aprilie pana in 4-5 mai au fost nefavorabile polenizarii speciilor pomicole. Si spun aceasta deoarece soiurile clasice de mar, ionatan, golden au nevoie de o temperatura medie a zilei de 15-18 grade Celsius. Dar si in conditiile cum s-au inregistrat temperaturi de pana la 4-5-6 grade au afectat negativ polenizarea. Prin urmare in anumite microclimate ale judetului, legarea fructelor a fost mai slaba si, luat pe ansamblu judetului, cultura de fructe va fi foarte mica”, a punctat Melania Olteanu.
Reprezentantii Oficiului Fitosanitar Maramures le recomanda producatorilor agricoli ca inca de cele mai mici semne ale bolii sa recurga la tratamentele fitosanitare, respectand momentul optim de aplicare a acestora, dar si procentul solutiei si doza care se aplica. De altfel mai multe detalii pot fi obtinute de la specialistii fitosanitari.
Sursa: Camelia Tocaci