Vezi VIDEO
Primariile maramuresene au ramas in urma cu datele inscrise in registrele agricole. La nivel de judet, 13 primarii n-au finalizat de inscris in registrele agricole nici macar datele pe 2009, in conditiile in care completarea acestor documente trebuie incheiata pana in 1 iulie 2010 pentru a putea incepe recensamantul agricol. Alte institutii din judet asteapta sa primeasca registrele agricole comandate pentru a putea inscrie toate datele.
Romania va trece, incepand cu finalul acestui an, prin primul recensamant agricol efectuat de cand tara noastra a devenit membra a Uniunii Europene. Recensamantul va avea loc in intervalul 2 decembrie 2010 – 31 ianuarie 2011, ocazie cu care vor fi actualizate datele privind suprafetele agricole existente, efectivele de animale, sistemele de irigatii, numarul producatorilor agricoli si nivelul de dotare a fermelor.
In acest sens, la nivel de judet, s-a trecut la pregatirea registrelor agricole. Desi acestea ar fi trebuit sa fie finalizate pe 2009 si chiar pe 2010, inca sunt 13 primarii care nu au completat nici datele pentru anul trecut, iar in alte situatii inca sunt asteptate sa soseasca registrele comandate pentru completarea datelor. Primarii au obligatia sa finalizeze includerea tuturor datelor in registrele agricole pana la 1 iulie 2010.
“Nu putem sa vorbim de importanta recensamantului agricol, care se va desfasura la finalul acestui an, fara ca registrele agricole sa fie completate la zi. La ora actuala, 13 primarii n-au terminat cu registrele agricole nici macar pe 2009, darmite pe 2010, iar termenul pe 2010 este 1 iulie 2010 pentru completarea registrelor atat in forma scrisa, cat si electronic. Avem si primarii care n-au primit registrele agricole, astfel ca nici nu au pe ce sa lucreze”, a declarat subprefectul judetului Maramures, Gyongyike Bondi.
Autoritatile judetene spun ca nu pot lua masuri coercitive in ce-i priveste pe cei care nu au finalizat registrele agricole, aratand ca au posibilitatea doar de a-i “pistona” pe cei care raspund de aceste documente.
Subprefectul Gyongyike Bondi a mai aratat ca recensamantul agricol care va incepe la finele anului trebuie sa fie pregatit cu mare atentie, pentru ca va fi valabil cinci ani, timp in care se vor lua in considerare datele care vor reiesi in urma acestei actiuni, atunci cand va fi vorba despre investitii in domeniul agricol.
“E importanta completarea registrului, pentru ca recensamantul pe care il vom face din decembrie se bazeaza pe registrul agricol. Aceste date trebuie sa fie la fel, din registrul agricol, si din recensamant. E documentul de baza, pe cinci ani se face aceasta lucrare. Si apoi cinci ani vom defila in Europa cu aceste lucrari, de aceea nu ne este indiferent cum se va realiza acest recensamant”, a explicat Gyongyike Bondi.
Sursa: Camelia Tocaci