Vezi VIDEO
Temperaturile ridicate din ultima perioada au favorizat aparitia daunatorilor si a bolilor in toate culturile agricole. Reprezentantii Unitatii Fitosanitare Maramures recomanda ca in aceasta perioada sa fie efectuate tratamentele de toamna necesare pentru a combate aceste probleme.
O atentie deosebita in aceasta perioada trebuie acordata pomiculturii. In livezi se impune efectuarea tratamentelor “post-recoltare” pentru a reduce bolile si daunatorii.
“In livezi se va trece la efectuarea tratamentelor fitosanitare de toamna numite post-recoltare in care vom utiliza produse pe baza de cupru combinate cu insecticide sistemice. Toate acestea se vor efectua pentru reducerea rezervei biologice a tuturor bolilor si a daunatorilor care au fost activi in anul acesta. Produsele care se vor utiliza sunt pe baza de cupru, precum si insecticidele sistemice pentru a avea efect asupra paduchilor testosi, paduchilor lanosi, acarienilor si altor insecte ce au fost prezente in coronamentul pomilor”, a declarat consilierul superior in cadrul Unitatii Fitosanitare Maramures, Melania Olteanu.
Reprezentantii Unitatii Fitosanitare Maramures mai spun ca tratamentele de toamna trebuie realizate la toate speciile pomicole, dar si in viticultura. “Tratamentele se vor efectua la toate speciile pomicole: arbusti, pomi fructiferi, in pepiniere, pe aliniamentele stradale, deci arbori si arbusti ornamentali. De asemenea, se vor efectua si in viticultura. Acest tratament pe baza de cupru are rolul de a matura lemnul si de-ai crea o rezistenta ridicata la temperaturile scazute din timpul iernii”, a adaugat Melania Olteanu.
Pe de alta parte, specialistii atrag atentia ca e nevoie si de tratamente la sol pentru combaterea rozatoarelor care se intalnesc in toate culturile: de la pajisti, pasuni, fanete naturale pana la rapita si cereale paioase. Pentru limitarea pagubelor create de rozatoare se vor aplica momeli si produse omologate.
Sursa: Camelia Tocaci