Desi au ramas doar doua luni pana la finele anului, agricultorii maramureseni n-au avut parte inca de despagubirile solicitate. Resemnati, unii dintre producatori isi asuma vina, aratand ca n-au mers prea departe cu demersurile lor pentru a fi indreptati sa primeasca sume care sa le compenseze pierderile. Altii sunt insa revoltati de schimbarile legislative si sustin ca in aceste conditii, agricultura se duce de rapa.
Vremea capricioasa din acest an a cauzat pierderi in agricultura. Si producatorii maramureseni au resimtit efectele ploilor torentiale din primavara si ale secetei excesive. In acest context, fermierii au incercat sa obtina ceva bani care sa le acopere macar o parte din pagube. Deocamdata, nici vorba de despagubiri. Unii dintre producatori nu dau vina pe nimeni, ci se considera principalii vinovati, aratand ca au fost prea ocupati cu lucratul pamantului in loc sa depuna hartogaria la institutiile abilitate pentru a avea sansa sa fie despagubiti.
“Am facut instiintari in doua perioade ale timpului: una a fost pentru o calamitate de ploi, si o alta legata de seceta. Demersurile le-am facut atat la primarie, cat si la directiile agricole. N-am avut nici timpul sa ne informam in ce faza sunt instiintarile noastre. Am avea nevoie de despagubiri pentru ca a fost un an cu o vreme capricioasa”, a declarat legumicultorul Vasile Tanc.
Alti producatori sunt insa revoltati pentru ca n-au fost informati la timp de modificarea legislatiei. Din aceasta cauza, agricultorii cred ca nici nu vor avea parte de vreun fel de despagubiri.
“Anul acesta a fost unul cu extreme: o primavara prea ploioasa si o vara secetoasa. Pentru problemele avute la grau si rapita nu s-a dat nicio despagubire, deoarece legea 381 nu mai e de actualitate si s-a inlocuit cu alta lege. Pentru seceta inca habar nu avem ce se va intampla. E posibil sa fie asa ceva, daca eu nu stiu care lege reglementeaza asa ceva, ma indoiesc ca putini fermieri stiu care sunt legile ce reglementeaza pe seceta si inundatii. Oricum, maine-poimaine ne vedem toti copiii plecati din tara, deoarece vad ce probleme sunt in agricultura”, a afirmat unul dintre producatorii din panificatie, Ioan Maties.
In alte judete, cum este cazul Giurgiului, agricultorii s-au mobilizat si au decis sa protesteze in fata Ministerului Agriculturii, exprimandu-si nemultumirea fata de neacordarea despagubirilor solicitate.
Sursa: Camelia Tocaci