Vezi VIDEO
Inceputul anului viitor ii va prinde pe fermierii maramureseni nepregatiti in privinta investitiilor pe care le au de facut pentru a putea vinde lapte conform. Reprezentantii agricultorilor spun ca in conformitate cu noile prevederi legislative, cunoscute doar din aceasta luna, micii fermieri vor trebui sa se constituie intr-o noua asociatie pentru a putea achizitiona tancurile de racire, acolo unde va fi depozitat lapte directionat spre procesare. Numai ca infiintarea acestor organizatii va dura 2-3 luni, iar investitiile necesare vor trebui amanate.
De la 1 ianuarie 2014, pe piata nu va putea fi vandut decat lapte conform. In acest context, micii fermieri sunt obligati sa se doteze cu echipamentele necesare pentru a putea primi buletinul de analiza care sa certifice conformitatea laptelui. Printre altele, acestia trebuie sa achizitioneze tancuri de racire unde trebuie depozitat laptele.
Presedintele Federatiei Nationale a Crescatorilor de Bovine din Romania, Claudiu Franc, spune ca noul act normativ care ar fi trebuit sa fie in sprijinul fermierilor are unele „scapari”, astfel incat ii va pune pe producatori oarecum in dificultate.
“Legea spune ca va trebui infiintata inca o asociatie in fiecare comuna, cu acesti fermieri care au intre 1 si 5 capete (n.r. bovine), desi ei sunt deja inscrisi in anumite asociatii, bineinteles ca au membrii si cu efective mai mari. E mult mai simplu sa scoatem din evidenta asociatiilor fermierii eligibili si sa nu mai facem inca o asociatie, pentru ca dureaza cateva luni, iar 1 ianuarie, de cand programul de conformare trebuie sa functioneze, e foarte aproape”, a spus Claudiu Franc.
Reprezentantul crescatorilor de bovine a mai aratat ca in aceste conditii, inceputul lui 2014 ii va prinde pe picior gresit pe fermieri, avand in vedere ca acestia nu vor reusi sa faca investitiile necesare. “Dupa cum timpul ne preseaza, cred ca nu vor fi functionale mai repede de februarie-martie. E o lupta contra cronometru, pentru ca s-ar putea sa aiba fermierii probleme la inceputul anului pana vom reusi sa implementam acest program”, a precizat Claudiu Franc.
Conform aceluiasi act normativ, la nivelul fiecarei administratii publice locale e prevazut un sprijin financiar din partea Ministerului Agriculturii, in cuantum de maximum 5.000 de euro. Cu aceasta suma vor putea fi cumparate prin aceste asociatii tancurile de racire. Asociatiile vor trebui doar sa depuna o cerere in acest sens la Agentia de Plati si Interventii in Agricultura.
Spatiul unde se va afla tancul de racire va fi pus la dispozitie de administratiile locale, care va trebui sa asigure si toate utilitatile in acel loc, dar si toate conditiile igienico-sanitare. Aceasta facilitate ar trebui sa le usureze activitatea producatorilor, iar costurile pentru procurarea buletinului de analiza vor fi mult reduse. Asta pentru ca va fi suficient un singur buletin de analiza pentru intreg laptele depozitat in tancul de racire.
Sursa: Camelia Tocaci