Vezi VIDEO
Vremea capricioasa din aceasta vara a avut efecte negative asupra culturilor agricole. Specialistii Unitatii Fitosanitare Maramures au remarcat ca variatiile mari de temperatura de la zi la noapte sau de pe parcursul unei zile coroborate cu lipsa ploilor a dus la stagnarea vegetatiei. In plus, instabilitatea atmosferica a favorizat aparitia daunatorilor si a bolilor in toate tipurile de culturi, ceea ce va afecta calitatea fructelor si legumelor.
In zonele Codru, Chioar si in Maramuresul Istoric s-au resimtit cel mai acut efectele negative cauzate de oscilatiile de temperaturi asupra plantelor. Probleme mai grave s-ar putea semnala in cazul acelor culturi care au fost la distante mari de o sursa de apa, ceea ce va duce la fructe si legume mai mici, iar in cazul porumbului la boabe si stiuleti mai putin dezvoltati. In plus, toate aceste variatii au favorizat aparitia daunatorilor si a bolilor in culturile agricole de toate tipurile.
„Toate acestea au produs unele efecte negative asupra plantelor de cultura. Unele au stagnat in vegetatie, altele din cauza temperaturilor ridicate s-au produs la nivelul tesuturilor arsuri la plante, atat la frunze, cat si la fructe. Ne-am confruntat cu o densitate mare de daunatori in toate tipurile de culturi, au aparut si bolile. De exemplu, in legumicultura avem semnalata prezenta alternariei in culturile de tomate, ardei, vinete. Putem spune asta si la cultura cartofului”, a explicat consilierul superior in cadrul Unitatii Fitosanitare Maramures, Melania Olteanu.
Patarea cafenie la rosii sau patarea unghiulara a castravetilor poate crea pagube mari daca nu se intervine cu tratamente adecvate. La acestea se adauga si fainarile si putregaiurile, ceea ce afecteaza calitativ fructele si legumele. Aceste probleme sunt cauzate de oscilatiile de temperatura.
„De asemenea, avem o mare problema din cauza oscilatiilor mari de temperatura. Acestea au dus la scaderea nivelului de calciu din sol, prin urmare plantele prin extragerea elementelor nutritive din sol n-au reusit sa asigure nivelul de calciu la fruct si frunze si au aparut problemele fiziologice, respectiv patarea piculara a tomatelor. Usuca in final epiderma fructului si depreciaza calitativ fructul respectiv. O alta problema este patarea unghiulara care apare la culturile de castraveti, si aici trebuie sa se tina seama de alegerea produsului. E o boala foarte pagubitoare si poate distruge total recolta”, a adaugat Melania Olteanu.
Specialistii fitosanitari recomanda agricultorilor sa administreze culturilor tratamentele adecvate cu produse omologate, pentru a diminua pagubele. In plus, reprezentantii institutiei recomanda producatorilor sa nu recurga la masuri luate la intamplare, ci sa ceara sfatul angajatilor Unitatii Fitosanitare.
Sursa: Camelia Tocaci