Aprovizionarea cu apa accesibila plantelor pe adancimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, la nivelul intregului teritoriu agricol al tarii, releva prognoza agrometeorologica intocmita de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), valabila pentru intervalul 6-12 decembrie.
Din punct de vedere meteorologic, in prima parte a intervalului de prognoza, va predomina o vreme usor mai calda decat in mod obisnuit pe intreg teritoriul agricol. Spre sfarsitul perioadei se va produce o racire treptata a vremii, regimul termic devenind normal pentru aceasta perioada, in aproape toata tara. Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre -3 si 9 grade Celsius, in primele zile (abaterile termice pozitive fiind intre un grad si 4 grade) si intre -3 si 6 grade Celsius spre sfarsitul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale.
Maxima aerului va fi cuprinsa intre -2 si 11 grade Celsius, in toate regiunile agricole ale tarii, iar minimele vor oscila intre -4 si 6 grade Celsius, in majoritatea zonelor de cultura, izolat producandu-se inghet la suprafata solului.
In perioada urmatoare, se intrevad precipitatii sub forma de ploaie in aproape toata tara, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), fiind insotite de intensificari temporare ale vantului. De asemenea, in primele zile ale perioadei, in sudul tarii cantitatile de apa pot depasi 15 l/mp.
Conform specialistilor ANM, in cultura graului de toamna, aprovizionarea cu apa accesibila plantelor pe adancimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, la nivelul intregului teritoriu agricol al tarii. In acest context, ritmurile de crestere si dezvoltare la culturile agricole se vor desfasura in general normal, in cea mai mare parte a regiunilor agricole. Totodata, in depresiunile din nordul si centrul tarii procesele fiziologice ale plantelor vor fi incetinite si chiar stagnate temporar.
Culturile de orz si grau de toamna vor parcurge predominant fazele de rasarire (60-100%), aparitie a frunzei a treia (40-100%) si infratire (20-100%). La rapita semanata in perioada optima se va mentine faza de infrunzire, plantele avand in medie 5-15 frunze, iar la speciile pomi-viticole ramane starea de repaus biologic, in toate plantatiile.
In conditiile meteorologice mentionate, lucrarile agricole de sezon se vor desfasura pe ansamblu normal, cu exceptia zilelor cu precipitatii. Agrometeorologii recomanda, in perioada urmatoare, efectuarea controlului viabilitatii plantelor la culturile de toamna, incorporarea gunoiului de grajd in camp si fertilizarea cu ingrasaminte pe baza de fosfor si potasiu.
Sursa: Agerpres