Aprovizionarea cu apa accesibila plantelor de grau de toamna pe profilul de sol 0-50 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii, cu exceptia unor suprafete din centrul Dobrogei, unde se vor inregistra deficite moderate de apa in sol, arata prognoza agrometeorologica a Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), valabila in perioada 30 noiembrie – 6 decembrie 2013.
Conform sursei citate, din punct de vedere meteorologic, vremea mai rece de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de incalzire treptata, devenind normala sub aspect termic, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre -7 si 5 grade Celsius, in primele zile, abaterile termice negative fiind cuprinse intre 1 si 4 grade Celsius si intre -5 si 6 grade Celsius, spre sfarsitul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, in aproape toate zonele de cultura.
Maximele aerului se vor incadra intre -3 si 9 grade Celsius, la nivelul intregii tari, in timp ce temperatura minima se va situa intre -11 si 3 grade Celsius, in toate regiunile agricole. Valori mai scazute (-11…-7 grade Celsius) sunt posibile in depresiuni, unde vor fi conditii de producere a inghetului la sol.
De asemenea, se prognozeaza precipitatii mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) in cea mai mare parte a teritoriului, acestea fiind insotite de intensificari ale vantului. In conditiile agrometeorologice mentionate, procesele de crestere si dezvoltare ale culturilor de toamna vor evolua usor mai lent pe majoritatea suprafetelor agricole, iar in zonele cele mai reci din nordul si centrul tarii, ritmurile de vegetatie vor fi stagnate temporar.
Fenologic, culturile de orz si grau de toamna isi vor definitiva germinarea (100%), plantele aflandu-se predominant in fazele de rasarire, formare a frunzei a treia si infratire (10-100%).
In principalele bazine de cultura, rapita se va afla la dezvoltarea aparatului foliar (7-14 frunze), iar in toate plantatiile, pomii fructiferi isi vor definitiva maturarea lemnului, ingalbenirea si caderea frunzelor, speciile fiind bine adaptate la conditiile de iernare.
Specialistii ANM mentioneaza ca la vita-de-vie se va continua starea de repaus vegetativ, in majoritatea podgoriilor.
Sursa: Agerpres