Vezi VIDEO
„Banii de inmormantare” depusi in conturi bancare ii lasa pe varstnicii maramureseni fara ajutoare sociale. Reprezentantii Agentiei de Plati si Inspectie Sociala Maramures au fost nevoiti in acest an sa taie sprijinul financiar pentru sute de maramureseni, dupa ce s-a constatat ca acestia nu mai sunt eligibili. Unii au omis sa-si declare sumele depuse in conturile bancare, altii n-au declarat suprafetele de teren sau faptul ca detin mai multe locuinte.
Controalele Curtii de Conturi, dar si verificarile angajatilor de la Inspectie Sociala scot la iveala, in fiecare an, cazurile unor persoane care n-ar fi trebuit sa primeasca ajutoare sociale. Ulterior, cei care au primit pe nedrept acest sprijin financiar n-au alta varianta decat sa dea inapoi banii incasati. De la inceputul anului si pana in prezent, in Maramures au fost depistate sute de persoane carora li s-au taiat ajutoarele sociale pentru ca n-au mai indeplinit conditiile de eligibilitate, asa cum reiesea din dosarul depus.
„Grosul acestor taieri de beneficii sociale se intampla in cel putin doua momente ale anului: unul e plasat la inceputul anului, dupa vizita periodica a auditorilor Curtii de Conturi si care prin programele specifice ne ajuta cu incrucisarea unor baze de date si ne furnizeaza informatii suplimentare pe care le verificam si ca atare trecem la suspendari la plata si unde situatia o impune creem decizii de debit. Al doilea moment este cel prin actiunile de control ale celor de la Inspectia sociala prin care se confirma aceste suspiciuni si asa ajungem la situatii de sistari de plati”, a declarat directorul Agentiei de Plati si Inspectie Sociala Maramures, Ovidiu Morar.
Cei mai multi dintre cei care raman fara ajutoare sociale au depozite bancare pe care nu le declara. Oficialii Agentiei de Plati si Inspectie Sociala nu cred ca este vorba despre rea-vointa, ci doar de omiterea declararii banilor pusi pentru zile negre.
„Considera ca daca au vandut niste animale sau proprietati si si-au pus niste sume de bani, banii de inmormantare cum spun oamenii in varsta, aceste depozite bancare nu sunt o problema. Altii au copii plecati in strainatate, acesti copii deschid conturi unde ii imputernicesc pe parinti ca in caz de nevoie sa aiba acces la aceste sume. Paza-i buna, dar vine Curtea de Conturi, le gaseste acele depozite, daca sunt peste 3.000 de lei face ca persoanele sa fie neeligibile”, a punctat Ovidiu Morar.
Altii „uita” sa-si declare suprafetele de teren sau chiar faptul ca au mai multe locuinte. Sunt insa si situatii in care unii beneficiari raman pe nedrept fara ajutoare sociale si atunci sunt repusi in plata la clarificarea situatiei. A fost cazul a peste 120 de persoane din Poienile de Sub Munte. Acestora li s-a taiat sprijinul financiar din cauza unor erori aparute la declararea suprafetelor de teren. Ulterior s-a constatat ca maramuresenii erau indreptatiti sa primeasca ajutoare sociale si ca greseala a fost a celor care au instrumentat dosarele.
Sursa: Camelia Tocaci