Statul va acorda ajutoare de minimis de maxim 200.000 euro pentru IMM-urile care fac investitii, pe o perioada fiscala de trei ani, daca aceste firme creeaza si pastreaza sapte locuri de munca pe o perioada de 3 ani de la realizarea investitiei, in cazul sumelor peste 100.000 euro.
Ajutoarele de minimis, totalizand 400 milioane lei (100 milioane euro), se vor acorda IMM-urilor pe o perioada de trei ani fiscali consecutivi, ca fonduri nerambursabile, in cuantum de 100% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aprobate pentru finantare. Ajutoarele trebuie sa se incadreze intr-un plafon maxim de 200.000 euro, echivalent in lei, respectiv 100.000 euro in cazul firmelor care au activitate in domeniul transportului rutier, potrivit unui proiect de hotarare de guvern.
Schema pentru emiterea de acorduri pentru finantare va fi derulata din acest an pana la 30 iunie 2014, cu posibilitatea prelungirii, iar plata ajutorului de minimis se efectueaza in perioada 2014-2016, in limita bugetului anual alocat schemei. Autoritatile estimeaza ca vor beneficia de aceste fonduri aproximativ 1.000 de IMM-uri.
Firmele vor primi aceste ajutoare daca se angajeaza ca vor pastra angajatii existenti la data depunerii cererii de finantare si ca vor crea, pana la finalizarea investitiei, cinci locuri de munca, pentru ajutoarele de maxim 100.000 euro, respectiv sapte locuri pentru sumele cuprinse intre 100.000 si 200.000 euro.Dintre acestea, cel putin doua, respectiv trei locuri de munca trebuie sa fie acordate unor persoane care nu au avut contract individual de munca in ultimele trei luni. Firmele trebuie sa mentina aceste posturi inca trei ani de la finalizarea investitiei.
In plus, IMM-urile trebuie sa nu mai fi primit ajutoare de minimis pe o perioada de 3 ani fiscali consecutivi (anul fiscal in curs si 2 ani anteriori) sau, in cazul in care au beneficiat de acestea, suma sa nu fi depasit plafoanele mentionate. Acestea vor prezenta un plan de investitii pentru care solicita finantarea, cu evidentierea cheltuielilor eligibile, precum si un studiu tehnico-economic din care sa rezulte viabilitatea proiectului de investitii si eficienta economica a intreprinderii solicitante in urmatorii trei ani de la finalizarea investitiei. IMM-urile trebuie sa fie fara datorii la bugetul de stat si sa nu se afle in proceduri de executare silita, insolventa, faliment, reorganizare judiciara, dizolvare, inchidere operationala sau lichidare.
Statul a mai acordat ajutoare de minimis pentru IMM-uri in cadrul unei scheme de 100 milioane euro pentru perioada 2007-2011, care a fost epuizata integral in 2010 prin aprobarea a 905 proiecte. Dintre acestea s-au realizat 821 de proiecte, beneficiind de ajutoare de 371,29 milioane lei din totalul disponibil de 397,17 milioane lei (100 milioane euro).
Ajutoarele au fost date cu aceleasi plafoane, de 100.000 euro, respectiv 200.000 euro, fara ca firmele sa fie conditionate atunci de crearea de locuri de munca. „Aplicarea acestei scheme urmareste stimularea cresterii economice prin dezvoltarea sau modernizarea activitatii IMM-urilor, crearea de noi locuri de munca si are efect multiplicator in ceea ce priveste dezvoltarea furnizorilor de materii prime, materiale, instalatii si utilaje, a prestatorilor de servicii”, se arata in nota de fundamentare a actului normativ.
Ajutorul de minimis se plateste dupa efectuarea cheltuielilor eligibile aprobate prin acordurile pentru finantare si verificarea de catre angajatii Ministerului de Finante a respectivelor cheltuieli. in cazul constructiilor cu scop industrial, valoarea maxima a cheltuielilor eligibile se determina pe baza unor standarde de cost, astfel incat firma beneficiara sa nu poata deconta cheltuieli supraevaluate.
Ajutorul de minimis se acorda sub forma de fonduri nerambursabile de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Finantelor Publice – Actiuni Generale, masurile de sprijin acordate nefiind supuse obligatiei de notificare si autorizare de catre Comisia Europeana. Ministerul Finantelor Publice va pastra o evidenta a ajutoarelor de minimis acordate in baza acestei schemei pe o perioada de zece ani fiscali de la data la care a fost acordat ultimul ajutor de minimis in cadrul schemei.
Totodata, ministerul va verifica periodic, timp de 3 ani de la finalizarea investitiei, respectarea indeplinirii conditiilor de catre firmele beneficiare. IMM-urile sunt definite ca societati comerciale cu un numar mediu de personal pana la 249 raportat in anul anterior si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 milioane de euro.
Sursa: Mediafax