Vezi VIDEO
Din a doua jumatate a lunii decembrie, functionari din cadrul Serviciului Public de Asistenta Sociala Baia Mare vor colinda din casa in casa ca sa se convinga ca situatia prezentata in acte de catre beneficiarii ajutoarelor de incalzire este aceeasi si la domiciliul acestora. Controalele se vor face la intamplare, insa asistentii sociali si-au propus sa inspecteze mai bine de jumatate din locuintele baimarenilor care primesc subventia de la stat.
La nivelul municipiului resedinta de judet s-au inregistrat 4.900 de dosare pentru incalzirea cu gaze naturale, 255 pentru energie termica si 250 pentru incalzirea cu lemne. Numarul cererilor acceptate este similar cu cel de anul trecut, dar din cauza informatiilor false declarate de unii dintre beneficiari s-a decis inasprirea controalelor, mai ales ca s-au sesizat deja nereguli, unii solicitand nejustificat banii de la stat.
“Am avut destul de multe respingeri din start. Cam 85 de dosare la gaze naturale, 35 de dosare pentru ajutoare de incalzire cu lemne si chiar mai putin pentru energia termica. Avand in vedere ca avem acces la baza de date, am crezut ca oamenii se vor asteapta sa fie respinsi din moment ce au masini cu capacitate peste 1600 centimetri cubi, a doua cladire… Totusi, au riscat, iar noi am descoperit acest lucru”, a declarat seful serviciului Beneficii de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Baia Mare, Cornelia Rat.
Cei prinsi cu date false vor fi eliminati din lista beneficiarilor, iar sumele primite li se vor imputa. “Cel putin 60% dintre dosarele depuse vor fi anchetate, deci colegii mei vor merge pe teren, in anchete sociale, incepand cu luna decembrie a acestui an. In cazul in care la locuinta se constate neconcordante, se inceteaza ajutorul cu luna urmatoare iar daca se descopera ca aceste modificari se raportau si la lunile precedente, atunci acele sume vor fi recuperate”, a explicat Cornelia Rat.
Unii dintre baimarenii care beneficieza de ajutoarele pentru incalzire nu par deranjati de faptul ca exista suspiciuni in ceea ce ii priveste. Spun ca au probleme, iar asistentii sociali se vor putea convinge de conditiile grele in care traiesc, mai ales in timpul iernii. “Mi se pare normal si cred ca e un lucru foarte bun ca se verifica. Daca se da un lucru, este firesc sa fi si controlat”, a declarat unul dintre beneficiari.
Beneficiarii ajutoarelor de incalzire au obligatia ca in termen de cinci zile sa anunte orice modificare este inregistrata, fata de cele prezentate in cererea pentru subventie. Ca sa poata primi ajutor, solicitantii trebuie sa aiba un venit net lunar de pana la 615 lei pe membru de familie. Sprijinul financiar porneste de la 19 lei si poate ajunge pana la 262 de lei pe luna, pentru cei care au in case instalatii de incalzire cu gaz.
Sursa: Anca Popescu Glodan